Přebytek zahraničního obchodu rostl jen mírně, sráží ho domácí poptávka

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Jean-Pierre Martineau via Flickr

Přebytek zahraničního obchodu v Česku v červnu meziročně vzrostl o sto milionů na 17,8 miliardy korun. Analytici přitom očekávali lepší výsledek. Zatímco přebytek vývozu do zemí Evropské unie dál rostl, bilance obchodu s ostatními zeměmi potvrdila svůj dosavadní záporný vývoj.

Saldo zahraničního obchodu se státy EU skončilo přebytkem 57 miliard korun a bylo tak meziročně o 5,3 miliard korun vyšší. Schodek obchodu se státy mimo EU se zvětšil o 5 miliard na 38 miliard korun.

„Růst dovozu se díky silné domácí spotřebě začíná zakusovat na přebytku obchodní bilance. Růst dovozu spotřebního zboží a materiálů se nejvíce projevuje prohlubováním deficitu v obchodě se zeměmi mimo EU. Naopak pozvolné oživení Evropy nabízí našim exportérům stále dostatek příležitostí k vývozu,“ uvedla hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. Podle ní analytici očekávali, že přebytek zahraničního obchodu se vyšplhá na 19 miliard.

„Na straně importu se podle očekávání setkávají dva protichůdné trendy, a sice rostoucí dovoz stimulovaný rostoucí domácí spotřebitelskou i investiční poptávkou a současně klesající hodnota dovážených surovin z titulu nižších cen ropy a ropných produktů,“ uvedl také analytik ČSOB Petr Dufek.

Bilance zahraničního obchodu ČR s vybranými státy (červen)Bilance zahraničního obchodu ČR s vybranými státy (červen)Bilance zahraničního obchodu ČR s vybranými státy (červen) | E15

Podle Českého statistického úřadu k růstu pomohlo zvýšení přebytku u strojů a dopravních prostředků či surovin. Zároveň také klesl deficit bilance minerálních paliv. Nepříznivý vývoj byl zaznamenán u bilance chemických výrobků, polotovarů a materiálů a průmyslového spotřebního zboží.

Statistici ovšem revidovali květnové údaje. Původně rekordní přebytek zahraničního obchodu snížili o čtyři miliardy na 12,3 miliardy korun.

Horská i přesto nadále očekává, že přebytek zahraničního obchodu se letos vyšplhá na nové historické maximum a překoná hranici 170 miliard korun.