Přebytek zahraničního obchodu v eurozóně překonal odhady

Přebytek zahraničního obchodu eurozóny překonal očekávání

Přebytek zahraničního obchodu eurozóny překonal očekávání Zdroj: reuters

Přebytek zahraničního obchodu eurozóny v červenci předběžně dosáhl 4,3 miliardy eur (asi 105,5 miliardy Kč), což je mnohem lepší výsledek, než se čekalo. Podle sezonně nepřepočtených údajů statistického úřadu Eurostat se během sedmého měsíce roku zvyšoval dovoz i vývoz. Výsledek je přesto slabší než před rokem, neboť vývoz se zvyšoval o trochu pomaleji než dovoz.

O rok dříve, tedy v červenci 2010, přebytek zahraničního obchodu eurozóny činil 4,7 miliardy eur. Objem vývozu se proti loňskému červenci zvýšil o pět procent, dovoz o šest procent.

Ekonomové v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že přebytek letos v červenci klesne až na dvě miliardy eur. Po sezonním přepočtu nicméně byla obchodní bilance v deficitu, který činil 2,5 miliardy eur. To je zhruba stejný deficit jako v červnu. Dovoz se proti předchozímu měsíci zvýšil o 1,9 procenta, vývoz pak zhruba o dvě procenta.

Obchodní deficit s Čínou za prvních šest měsíců činil 49,5 miliardy eur (asi 1,2 bilionu Kč) a byl na zhruba stejné úrovni jako ve stejném období loni. Deficit s Ruskem se ale prohloubil na 32,4 miliardy eur (asi 794,6 miliardy Kč) z 26,5 miliardy eur v loňském prvním pololetí.