Přebytek zahraničního obchodu v listopadu rostl, pomohly levné komodity

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Zahraniční obchod skončil v listopadu přebytkem 14,3 miliardy korun. Ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku to bylo o čtyři miliardy více. Předběžné údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V číslech se příznivě projevil růst obchodu s dopravními prostředky či nižší schodek obchodu s minerálními palivy.

Analytici v průměru očekávali přebytek zahraničního obchodu okolo 12 miliard korun, výsledek tak jejich odhady značně překonal. Meziroční tempo růstu exportu činilo v listopadu 8,1 procenta a tempo importu 6,9 procenta.

„Saldo zahraničního obchodu se státy EU skončilo přebytkem 60,4 miliardy korun, a bylo tak meziročně o 12,5 miliardy korun vyšší. Schodek obchodu se státy mimo EU se prohloubil o 7,4 miliardy korun na 43,7 miliardy korun,“ uvedli statistici.

„Od října český zahraniční obchod již nevykazuje zvýšenou dovozní aktivitu a tempo exportu překonává tempo dovozu. K této změně svým dílem přispívá z jedné strany solidní stav českého průmyslu, který spolu s oslabenou korunou a zlepšujícím se podnikatelským sentimentem podporuje tempo exportu a na druhé straně další zlevnění energetických surovin zbrzďuje tempo dovozu,“ uvedla analytička Raiffeisenbank Daniela Milučká.

Cz Balance Of Trade

Směrem vzhůru navíc statistici revidovali i říjnový přebytek, z 13,3 miliardy na 14,1 miliardy korun.

Od začátku roku do konce listopadu dosáhl přebytek obchodní bilance 150,9 miliardy korun, což v meziročním srovnání představuje pokles o 0,8 miliardy korun. Od začátku roku stoupl meziročně vývoz o 6,8 procenta a dovoz o 7,2 procenta.