Přední vydavatelé časopisů se spojují: Meredith koupí vydavatele Time za 1,8 miliardy dolarů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Americká mediální společnost Meredith koupí firmu Time Inc., vydavatele časopisů People, Sports Illustrated či Fortune, za 1,84 miliardy dolarů (39,2 miliardy korun). Dohoda spojí dva přední vydavatele časopisů v USA a vznikne firma s ročními tržbami 4,8 miliardy dolarů. 

Včetně dluhu hodnota dohody činí 2,8 miliardy dolarů. Dohodu jednomyslně schválily správní rady obou firem. Dokončena má být na počátku příštího roku. Kontrakt se uskuteční v hotovosti a firmu Meredith finančně podpoří miliardáři Charles a David Kochovi, kteří patří mezi nejbohatší lidi na světě. Jejich investice má činit 650 milionů dolarů a budou vlastnit zhruba deset procent akcií nové firmy. Nebudou však mít křeslo ve správní radě ani vliv na mediální obsah a vedení firmy.

Meredith za jednu akcii Time zaplatí 18,5 dolaru. To ve srovnání se závěrečnou cenou z 15. listopadu, tedy před tím, než se o zájmu Meredith o Time začalo mluvit, představuje zisk 46 procent. V pátek akcie firmy uzavřely na ceně 16,9 dolaru.

Meredith se již pokoušela převzít Time v roce 2013 a na počátku tohoto roku. Tato jednání však skončila neúspěšně, napsala agentura Reuters.

Časopis Time poprvé vyšel v březnu 1923 a postupně se stal jedním z nejlepších žurnalistických počinů a změnil jak politické, tak kulturní prostředí. V posledních letech se však stejně jako další tištěné časopisy potýká s poklesem zájmu o papírová média a s odlivem čtenářů i inzerentů k digitálním médiím. V červnu 2014 se firma Time oddělila od mediální Time Warner do samostatné společnosti.

Generální ředitel Meredith Stephen Lacy uvedl, že sloučená skupina bude mít na všech platformách, tedy tištěných i digitálních, téměř 200 milionů klientů. Meredith vydává hlavně časopisy zaměřené na domácnost, rodinu, potraviny a životní styl. Mezi její tituly patří Better Homes & Gardens, Family Circle, Allrecipes či Shape.

Bratři Kochovi vlastní jedu z největších soukromých společností v USA Koch Industries, jejíž aktivity spadají od zemědělství přes výrobu elektrických součástek po papírové ručníky. Časopis Forbes odhadl čistý majetek každého z nich na 48,2 miliardy dolarů. Peníze na koupi Time poskytne investiční divize Koch Equity Development.

Dohoda zahrnující Kochovi zřejmě opět vyvolá otázky ohledně politického vlivu na zpravodajská média. Bratři jsou známí podporou ekonomicky konzervativních cílů a kandidátů, prosadili také reformu trestního soudnictví a jsou velkými dárci Americké unie občanských práv (ACLU). Jejich předchozí snaha o převzetí mediálního majetku však skončila neúspěšně.

V roce 2013 jejich pokus o koupi osmi regionálních novin vlastněných firmou Tribune Company, včetně Los Angeles Times a Chicago Tribune, vyvol petice a protesty čtenářů a Kochovi nakonec od svého plánu odstoupili. Mluvčí Koch Industries Steve Lombardo označil současnou podporu Kochových při koupi Time za "pasivní finanční investici".