Průměrná mzda loni stoupla na 25 tisíc korun, reálně však klesla

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Průměrná mzda v Česku loni oproti roku 2011 stoupla o 665 korun na 25 101 Kč. Sice byla vyšší o 2,7 procenta, ve skutečnosti ovšem po odečtení inflace o 0,6 procenta klesla, informoval dnes Český statistický úřad.

K mírnějšímu poklesu reálné kupní síly došlo u zaměstnanců v podnikatelské sféře, kde jsou mzdy určovány tržně. U nepodnikatelské sféry, kde platy určují spíše administrativní rozhodnutí, byl propad hlubší. „Mzdový medián, tedy mzda prostředního zaměstnance, v roce 2012 činila podle předběžných výsledků 22 247 korun. V porovnání s předchozím rokem tak stoupl o 1,8 procenta,“ uvedl statistický úřad.

V samotném čtvrtém čtvrtletí 2012 byla průměrná hrubá nominální mzda 27 170 korun, což je o 964 korun, tedy 3,7 procenta více než ve stejném období předchozího roku. Podle statistiků příčinou tohoto nárůstu byly mimořádné odměny, zejména u nejlépe placených pracovníků.

„Lze předpokládat, že některé podniky využily na konci roku příležitost a v předstihu vyplatily svým manažerům mimořádné odměny, které jindy bývají vypláceny až v prvních měsících následujícího roku,“ uvedli statistici. Reálně podle nich mzda ve zmíněném období stoupla o 0,9 procenta.

Růst průměrné mzdyRůst průměrné mzdy

V souvislosti s tím zaznamenali i odlišný vývoj v podnikatelské a nepodnikatelské sféře. Zatímco v podnikatelské průměrná mzda od října do prosince nominálně stoupla o 4,2 procenta a reálně o 1,4 procenta, v nepodnikatelské nominálně vzrostla o 1,3 procenta, v reálném vyjádření ale vzhledem k inflaci klesla o 1,5 procenta.

„Růst mezd je znát ovšem velmi málo. Potřebujeme také vědět, jak rostly cen. Ono by se totiž také mohlo stát, že mzdy porostou pomaleji než ceny, takže bychom na tom vlastně nemuseli být lépe, ale naopak hůř. A právě to se stalo. Průměrná mzda po odečtení inflace roste o 0,9 procenta. Medián mezd ovšem naopak shodou okolností právě o 0,9 % klesá. Běžní lidé si tedy nepolepšili. Když vezmeme v úvahu ještě růst nezaměstnanosti, jako celek si obyvatelstvo dokonce pohoršilo. To nám částečně vysvětluje, proč tak drasticky omezilo spotřebu.“ říká Vladimír Pikora z Next Finance

Proti předchozímu čtvrtletí se průměrná mzda po očištění od sezonních vlivů zvýšila o 1,3 procenta. V podnikatelské sféře se průměrná mzda v tomto období zvýšila nominálně o 4,2 procenta a reálně o 1,4 procenta.

Také v nepodnikatelské sféře nominálně stoupla, a to o 1,3 procenta. V reálném vyjádření ale klesla o 1,5 procenta.

2012: Reálné mzdy v Česku opět klesly