Aero poprvé po 13 letech vyrobí nový bitevník L-159. Pro irácké síly

Zástupce velitele iráckých vzdušných sil Faris Hassan Al Zireg Falah si prohlédl v Aeru Vodochody halu montáží letadel L-159.

Zástupce velitele iráckých vzdušných sil Faris Hassan Al Zireg Falah si prohlédl v Aeru Vodochody halu montáží letadel L-159. Zdroj: ctk

Aero L-159
Aero L-159 Alca české armády
Letiště a továrna Aero Vodochody leží nedaleko Prahy v Odolené Vodě.
Ve výrobní hale Aera.
Ve výrobní hale Aera.
14
Fotogalerie
Poprvé od roku 2003 zahájilo Aero Vodochody výrobu nového bitevníku L-159. Podnik sestavuje dvousedadlový stroj, který za několik měsíců dodá irácké armádě. Zároveň se pokusí najít pro L-159 další kupce.

„Aero skutečně znovu spustilo výrobní linku na letouny L-159. Pro irácké vzdušné síly vyrábíme jeden dvoumístný letoun, který bychom měli dodat během následujících měsíců. Přesný termín záleží na zákazníkovi,“ sdělila serveru E15.cz mluvčí Aera Tereza Vrublová.

Firma si podle ní po celou dobu od dodání posledních L-159 uchovalo schopnost znovu rozjet výrobu těchto letounů. „To, že montáž nového stroje zdárně pokračuje, je zároveň signálem pro potenciální kupce těchto letounů,“ dodala Vrublová. Aero nyní hledá zákazníky jak pro modernizovaný model L-39NG, tak právě i pro L-159.

Výroba a dodávka nového bitevníku je součástí prodeje balíku nepotřebných L-159 ze zásob české armády do Iráku. Aero tamním silám dodá celkem 12 letounů L-159, přičemž 11 z nich jsou nepotřebné stroje původně z armádních zásob. Deset kusů je jednomístných a jeden dvoumístný, na němž se zatím ve Vodochodech cvičí iráčtí piloti. Druhý dvousedadlový letoun je pak ten zcela nový, který společnost nyní sestavuje.

České ministerstvo obrany si v minulosti pořídilo 72 podzvukových bitevníků L-159 za 51 miliard korun. Většinu z nich ale časem označilo za nepotřebné a snažilo se o jejich prodej. Část si koupil právě Irák, přičemž obrana zakonzervovaná letadla kvůli zákonným požadavkům nejdříve odprodala za 750 milionů zpět jejich výrobci Aeru, které je připravuje a postupně posílá do Iráku. Tři kusy si ještě Aero koupilo navíc pro náhradní díly.

Do Iráku už údajně odletělo šest L-159 a tamní armáda je nasazuje do ostrých bojů s Islámským státem. Dodávky budou pokračovat ještě do konce letoška a poslední stroje mají následovat v počátku příštího roku. V Iráku také působí česká vojenská jednotka, která zaučuje tamní piloty i pozemní personál.

Jedenadvacet nepotřebných armádních strojů si ještě koupila americká firma Draken International pro výcvik vojenských pilotů. Ministerstvo za ně dostalo 16,4 milionu dolarů, tedy kolem 400 milionů korun.

Podzvukové bitevníky L-159 měly být nástupcem úspěšné L-39, jenže vedle českého ministerstva obrany se pro nové stroje dosud nepodařilo najít jiného kupce. Aero proto také vyvinulo novou generaci L-39, která nese označení NG.