Aircraft Industries neplní plán prodeje, část zaměstnanců dostala nucené volno

Společnosti Aircraft Industries představila 15. července novinářům na letišti v Kunovicích na Uherskohradiťsku nový letoun L-410 NG.

Společnosti Aircraft Industries představila 15. července novinářům na letišti v Kunovicích na Uherskohradiťsku nový letoun L-410 NG. Zdroj: CTK

Část pracovníků kunovického výrobce letadel Aircraft Industries dostala ode dneška nucené volno. Firmě se nedaří plnit plán prodeje, dopadl na ni propad rublu, píše dnešní deník Dnes. Právě do Ruska prodává firma, vlastněná ruským holdingem UGMK, většinu vyrobených strojů.

Nucené volno firma zažila již v letech 2000 a 2004. Nyní jde podle ředitelky společnosti Ilony Plškové jen o krátkodobé úsporné a přechodné opatření. Společnost neměla v posledních deseti letech s financováním žádné problémy.

Zaměstnancům na nucené dovolené bude firma platit 60 procent mzdy. Odboráři s tím souhlasí. Lidé by se měli do firmy postupně vracet, někteří i za týden, jiní zřejmě do měsíce. Dohoda o částečné nezaměstnanosti, kterou s vedením firmy uzavřeli odboráři, platí do konce ledna. Podle Plškové chce firma pokračovat ve výrobě i ve vývoji. Aircraft Industries zaměstnává kolem tisíce lidí.