Akcie Nike klesly. Ve Státech roste konkurence

Nike

Nike Zdroj: ctk

V muzeu Autodesku je možné vidět například to, jak Nike pracuje na výrobě běžecké boty.
boty Nike z filmu Návrat do budoucnosti se samozavazovacím mechanismem
Slogan Nike “Just Do It” byl inspirován posledními slovy vraha před popravčí četou
Slogan Nike “Just Do It” byl inspirován posledními slovy vraha před popravčí četou
5
Fotogalerie

Americká společnost Nike zvýšila ve třetím finančním čtvrtletí čistý zisk meziročně o dvacet procent na 1,14 miliardy dolarů (28,5 miliardy korun). Oznámila to v noci na dnešek firma, která je největším výrobcem sportovního oblečení a obuvi na světě. Cena akcií podniku však výrazně klesla kvůli neuspokojivému vývoji zakázek a tržeb.

Celkové tržby společnosti ve čtvrtletí končícím v únoru stouply o pět procent na 8,43 miliardy dolarů. Zaostaly však za očekáváním analytiků, kteří je podle průzkumu agentury Reuters odhadovali v průměru na 8,47 miliardy dolarů. V Severní Americe, která je největším trhem podniku, se tržby zvýšily pouze o tři procenta.

Společnost Nike po léta dominovala trhu se sportovní obuví ve Spojených státech. V poslední době však na americkém trhu posilují své pozice konkurenční firmy Adidas a Under Armour. "Panuje hodně obav ohledně růstu Nike v konkurenčním prostředí. Před třemi až pěti lety (pro Nike) téměř žádné konkurenční prostředí neexistovalo," uvedl analytik Brian Yarbrough ze společnosti Edward Jones.