Akcionáři BAE žádají hlavu šéfa představenstva

Skupina akcionářů britské společnosti BAE Systems požaduje odchod předsedy představenstva Dicka Olvera. Tvrdí, že zásadní změny v britské zbrojní skupině jsou dva týdny po kolapsu spojení s panevropskou společností EADS potřeba. V dopise, o němž informoval deník Financial Times, volají nejen po odchodu Olvera, ale i sira Petera Masona, který ve společnosti zastává funkci takzvaného nezávislého člena představenstva.

Podle akcionářů tito dva mohou za značné škody, které BAE utrpěla snahou o spojení s EADS v hodnotě 34 miliard eur, kterým by vznikla celoevropská letecká a zbrojní skupina konkurující americkému Boeingu a která nakonec zkrachovala. „Pánové Olver a Mason ztratili důvěryhodnost u investorů,“ píše se v dopise.

BAE reagovala prohlášením: „Jsme v pravidelném dialogu s našimi největšími investory a pečlivě nasloucháme jejich názorům a podnětům. Členové představenstva mají i nadále naši plnou podporu.“

Na stranu reptající společnosti Invesco Perpetual, která se proti plánu na spojení s EADS stavěla od začátku, se přidali další velcí akcionáři, kteří kritizují strategii vedení BAE Systems.

Akcionáři, kteří celkem drží 18 procent akcií, namítají, že BAE se při růstu během posledních osmi let příliš opírala o fúze a akvizice a to nahlodalo její hodnotu. Nespokojení akcionáři argumentují, že změna ve vedení společnosti je nezbytná pro nové nasměrování britské zbrojní skupiny.

Podle deníku Financial Times je nespokojen i další z deseti největších akcionářů BAE. „Nemyslím, že vedení může vydržet do výročního zasedání příští rok, firma potřebuje okamžitou změnu a čistější směr strategického směřování,“ uvedl. Akcie společnosti v úterý mírně oslabovaly na 310 pencí za kus.