Američané chtějí po Strnadovi stovky milionů dolarů kvůli výrobci radarů Retia

Radiolokátor pardubické společnosti Retia

Radiolokátor pardubické společnosti Retia Zdroj: Retia

Michal Strnad
Radiolokátor pardubické společnosti Retia
3
Fotogalerie

Americká společnost SARN žaluje zbrojařskou skupinu Czechoslovak Group (CSG). Žádá mimo jiné náhradu škody, kterou jí údajně CSG způsobila tím, že nezvýšila hodnotu pardubického výrobce radarů Retia. SARN si také stěžuje na postup CSG při převodu vlastnického podílu v Retii. V žalobě není uvedena hodnota údajného nároku SARN ani způsob, jak by se mělo k této hodnotě dospět, uvedl mluvčí CSG Andrej Čírtek. SARN vyvíjí tlak vykonstruovanými žalobami na více firem, dodal.

Informace přinesl server Euro.cz. Podle smlouvy, na kterou se americká společnost v žalobě odvolává, měla získat v Retii až 25 procent akcií. Pokud by ale CSG výrobce radarů před 1. červencem 2021 převedla nebo prodala někomu jinému, měla by zaplatit SARN pokutu. CSG koupila Retii na jaře 2016, loni ji pak převedla na Michala Strnada, syna Jaroslava Strnada, který tehdy CSG vlastnil.

Firma SARN v žalobě tvrdí, že o této transakci byla informována s několikaměsíčním zpožděním až 5. listopadu 2017. Mělo se tím podle ní spustit sankční řízení. Zároveň podle ní CSG odmítá poskytnout informace nutné pro posouzení hodnoty Retie. Americká společnost žádá také odškodnění ve výši až stovek milionů dolarů za to, že se hodnota Retie nezvýšila.

"Můžeme potvrdit, že CSG vede ve státě Delaware v USA spor s bezvýznamnou poradenskou společností SARN SD3 LLC, která měla v minulosti poskytovat CSG konzultační služby a kterou v ČR údajně zastupuje pan Armen Agas," uvedl Čírtek. Česká zbrojařská skupina podle něj předala vedení sporu renomované americké právní kanceláři, podle níž je nárok společnosti SARN nepodložený. "Navíc je podle našich právníků známo, že CSG není jediným subjektem, na který SARN vyvíjí nátlak formou vykonstruované žaloby ve snaze neoprávněně získat větší sumy peněz." doplnil Čírtek.

Na konci ledna se novým vlastníkem CSG stal Michal Strnad, který získal 100 procent akcií. Portfolio holdingu zahrnuje výrobu a prodej vojenských a speciálních vozidel, terénních nákladních automobilů, zbraní a zbraňových systémů, munice, strojírenských produktů pro automobilový, železniční a letecký průmysl či brzdových systémů pro kolejová vozidla, stejně jako silniční dopravní a logistické služby.

Do skupiny patří například automobilky Tatra Trucks a Avia Motors, společnost Elton hodinářská, která vyrábí luxusní hodinky Prim, a letecké opravny Job Air Technic na letišti Mošnov u Ostravy.

Podle Hospodářských novin loni holding při tržbách 20 miliard korun vykázal provozní zisk před odpisy EBITDA okolo dvou miliard korun. Při započítání firem, které Strnad kontroluje mimo skupinu CSG, jako například právě Retia nebo strojírenský podnik Kovosvit, by podle deníku byly tržby okolo 25 miliard korun.

Jak být bohatý? Dozvíte se to v investičním magazínu E15

Video placeholde

Jak být bohatý - investiční magazín E15 Premium • E15