Americká společnost si po zmírnění sankcí objednala ruské raketové motory

Raketový motor RD-180 při jednom z testů NASA

Raketový motor RD-180 při jednom z testů NASA Zdroj: Bricktop, wikimedia

Americká společnost United Launch Alliance (ULA), která je společným podnikem koncernů Lockheed Martin a Boeing, si u ruského výrobce Eněrgomaš nově objednala 20 raketových motorů pro svůj nosič Atlas V. Učinila tak poté, co americký Kongres zmírnil embargo na ruské motory, uvedla agentura Reuters. ULA si ještě před loňskou ruskou anexí ukrajinského autonomního poloostrova Krym objednala 29 těchto raketových pohonů.

ULA ve svém raketovém nosiči prozatím používá ruský motor RD-180, v budoucnu ho ale nahradí americká pohonná jednotka, jejíž vývoj ještě neskončil. Mluvčí ULA Jessica Ryeová uvedla, že nová zásilka bude vyřízena, jakmile společnost obdrží všechny dosavadní objednávky. Letos ULA převzala osm motorů RD-180.

Kongres po anexi Krymu a událostech v Donbasu uvalil na Rusko řadu sankcí, mimo jiné zakázal vojenské využívání ruských motorů. Zákon o rozpočtu na fiskální rok 2016, který končí 30. září nadcházejícího roku, však omezení zmírnil. ULA tak může ruské motory pro vynášení vojenských a špionážních satelitů opět používat.

ULA není jedinou americkou společností, která ruské motory využívá. Stejně postupuje i soukromá americká vesmírná společnost Orbital Sciences, která v lednu s výrobcem Eněrgomaš uzavřela kontrakt na dodávku až 60 motorů pro svou raketu Antares.