Analytici: Čistý zisk Phillip Morris v pololetí vzroste

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Tabákové společnosti Philip Morris (PM) v pololetí vzrostl čistý zisk o devět procent na 1,2 miliardy korun, očekává analytická společnost BH Securities. Hrubý zisk podle ní vzrostl na 2,355 miliardy. Společnost ohlásí hospodářské výsledky ve středu.

Podle analýzy výsledků za první čtvrtletí, kdy firmě vzrostl hrubý zisk o 12,2 procenta na 1,1 miliardy korun, by za letošní rok společnost mohla vyplatit dividendu 900 korun na akcii, sdělili oslovení analytici. Za loňský rok vyplatila firma hrubou dividendu 880 korun na akcii.

Podle odhadu České spořitelny (ČS) budou pololetní konsolidované tržby PM bez spotřební daně 5,25 miliardy korun, BH Securities předpokládá 5,011 miliardy korun.

Akcie Philip MorrisAkcie Philip Morris | E15.cz

Tržby firmě poklesnou, odhadují analytici

Za celý rok firmě klesnou tržby o 27 procent na 10,255 miliardy korun, odhaduje ČS. Společnost si změnila provozní model a od letošního roku nenakupuje potřebný materiál na výrobu cigaret, ani jej neprodává. V rámci koncernu se ze smluvního výrobce stala „pouze“ poskytovatelem výrobních služeb. Z údajů o konsolidovaných tržbách tak mizí tržby z prodeje na export, ale přibývají tržby právě za poskytnutí výrobních služeb.

Konsolidované tržby bez spotřební daně a DPH v prvním čtvrtletí společnosti klesly o 17,2 procenta na 2,3 miliardy korun, hlavně kvůli změnám provozního modelu ve výrobě.

Philip Morris ČR
Philip Morris ČR je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v Česku. Zaměstnává přibližně 1100 lidí napříč ČR. S akciemi společnosti se obchoduje na pražské burze.

Pokles tržeb byl částečně eliminován příznivým vývojem cen v Česku a na Slovensku. Při vyloučení vlivu měnového kurzu se konsolidované tržby bez spotřební daně a DPH snížily v prvním čtvrtletí o 17,4 procenta.

Tržby v tuzemsku bez spotřební daně a DPH se za první čtvrtletí meziročně zvýšily o 6,3 procenta na 1,2 miliardy korun. Celkový trh cigaret v Česku klesl o odhadovaných 3,1 procenta na 4,2 miliardy cigaret.