Analytici: NWR loni zvýšila ztrátu, hrozí nedostatek hotovosti

Důl Paskov

Důl Paskov Zdroj: OKD

Těžební společnost New World Resources (NWR), která je majitelem černouhelné firmy OKD, loni meziročně zvýšila ztrátu. Vyplývá to z odhadů analytiků. Odborníci také očekávají pokles hotovosti firmy během letošního roku. Někteří z nich soudí, že pokud by se firmě nepodařilo získat dodatečné peníze, vystačila by ji hotovost jen zhruba na dvě čtvrtletí. Pak by hrozil úpadek firmy. NWR oznámí výsledky za 4. čtvrtletí i celý loňský rok ve středu.

„Očekávám, že společnost NWR přistoupila k dalšímu odpisu hodnoty aktiv, kvůli čemuž lze předpokládat, že reportovaná čísla budou výrazně záporná,“ řekl dnes analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Výši odpisu je podle něj těžké odhadnout, sám operuje se 125 miliony eur (3,4 miliardami korun). I při nezapočtení této bezhotovostní položky by podle něj mohla činit ztráta za loňský rok kolem 32 milionů eur (865,5 milionu korun). Za rok 2014 byla společnost ve ztrátě 21 milionů eur.

Za hlavní problém odborníci označují pokles hotovosti, kterému podle nich bude firma v letošním roce čelit. Ke konci loňského roku přitom podle analytiků hotovost firmě stoupla. „Po úbytku hotovosti ve 3. čtvrtletí loňského roku, kdy klesla na 57 milionů eur, by mělo NWR reportovat ve 4. čtvrtletí podstatný nárůst. Podle našich odhadů by hotovostní pozice měla vzrůst na asi 90 milionů eur,“ řekl dnes analytik J&T Banky Bohumil Trampota.

Situace se ale podle něj v novém roce podstatně zhoršila. „Cena koksovatelného uhlí na rok 2016 a 2017 by měla být na úrovni 81 euro za tunu. Za těchto podmínek nedokáže společnost generovat hotovost,“ řekl. Na jak dlouho NWR peníze vydrží, je podle něj těžké odhadovat. „Obecně bych řekl, že to bude kolem dvou čtvrtletí. Během této doby se už ale asi dočkáme nějakého oznámení,“ dodal.

Odhady hospodářských výsledků NWR za celý rok 2015 (v mil. eur):
Čistá ztráta Tržby
Cyrrus 32,1* 627,9
J&T Banka 32,5 629,2

*bez započtení negativní bezhotovostní položky, kterou analytik Cyrrus očekává ve výši 125 milionů eur.

OKD i NWR se v posledních letech kvůli klesajícím cenám uhlí na světových trzích potýkají s velkými problémy. Těžba je i přes zavádění úsporných opatření ztrátová.

Přesná vlastnická struktura mateřské NWR je v současnosti nejasná. Představenstvo společnosti na loňské dubnové valné hromadě opustil podnikatel Zdeněk Bakala. Nadále mu však patří poloviční podíl ve skupině CERCL Mining, bývalé BXR Mining. Ta ale v lednu převedla kvůli vnitřní reorganizaci celý svůj 50,5procentní podíl na svou dceřinou společnost CERCL Mining Holdings B.V. NWR navíc vydala 1,44 milionu nových akcií, čímž se pravděpodobně vlastnická struktura firmy neznámým způsobem změnila.