Apache převezme za 2,9 miliardy dolarů firmu Cordillera Energy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Americká energetická společnost Apache převezme za 2,85 miliardy dolarů (asi 56,2 miliardy Kč) firmu Cordillera Energy Partners III. Platit za ni chce částečně v akciích a částečně v hotovosti a předpokládá, že díky převzetí bude mít už letos vyšší zisk. Apache nyní bude moci zvýšit těžbu zemního plynu v lukrativní oblasti pánve Anadarko v USA.

Apache se díky převzetí svého rivala dostane k části geologické formace Granite Wash, kde jsou slibné zásoby zemního plynu vázaného v písku. Firma uvedla, že díky převzetí společnosti Cordillera Energy zdvojnásobí těžební výměru v pánvi Anadarko, v západní Oklahomě a v části Texasu, kde se firma zabývá těžbou už více než 50 let.

Zatímco nekonvenční aktiva, jakými je například zmíněný vázaný plyn, lákají těžební firmy, ochránci životního prostředí nadšeni nejsou. Výhrady ale mají i lidé, kteří bydlí v blízkosti oblastí, kde se má těžit. Na vině je způsob, jakým se takto vázaný plyn těží. Takzvaný „fracking“, který se k uvolnění plynu využívá, je v podstatě hydraulické štěpení. Podle kritiků tento způsob kontaminuje vodní zdroje.

Majitelem těžebního podniku Cordillera Energy Partners je společnost soukromého kapitálu EnCap Investments a další investoři. Prokázané rezervy dosahují 71,5 milionu barelů ropného ekvivalentu a současná čistá produkce činí 18.000 barelů denně.