Arca na Slovensku ovládla už třetí teplárnu

Teplárna (Ilustrační foto)

Teplárna (Ilustrační foto) Zdroj: profimedia

Teplárna (Ilustrační foto)
Teplárna (Ilustrační foto)
Teplárna (Ilustrační foto)
Teplárna (Ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Československá finanční skupina Arca Capital Rastislava Veliče rozšiřuje své aktivity v energetice. Nově majetkově vstoupila do společnosti KMET Handlová, která na Slovensku provozuje teplárnu o instalovaném tepelném výkonu bezmála 37 megawattů. Arca Capital informaci zveřejnila prostřednictvím svého twitterového účtu. Výši investice však odmítla sdělit.

Celkem 90procentní podíl v teplárně Handlová Arca Capital koupila od slovenského dodavatele energií Business Commercial Finance, a to prostřednictvím své dceřiné společnosti ACS teplo. Zbývající podíl akcií zůstal v držení města.

Teplárna, která nedávno investovala do koupě třech nových plynových kotelen, v Handlové zásobuje teplem přes čtyři tisíce domácností, což představuje osmdesát procent všech domácností ve městě. „Do Handlové přicházíme s plánem dlouhodobého rozvoje. Plánujeme především změnu palivové základny, v níž zásadně vzroste podíl obnovitelných zdrojů energie,“ popisuje plány investiční ředitel Arca Capital Matej Danóci.

KMET Handlová loni utržila dva miliony eur, tedy téměř 52 milionů korun, přičemž zisk před zdaněním činil v přepočtu zhruba 17 milionů korun.

Skupina Arca Capital prostřednictvím svých dceřiných společností nyní dodává dálkové teplo do více než 18 tisíc domácností v Topoľčanech, Bardějově a v Handlové. Společnosti Bioenergy Topoľčany a Bioenergy Bardějov vyrábějí elektřinu a teplo spalováním dřevní štěpky.

Tržby celé skupiny tepelného hospodářství dosahují zhruba 259 milionů korun. „Jde o regulovaný byznys s garantovaným přiměřeným ziskem, který stanoví Úřad pro regulaci síťových odvětví,“ uzavírá Danóci.