ArcelorMittal se v posledních letech topil ve ztrátách

ArcelorMittal

ArcelorMittal Zdroj: profimedia.cz

Nová akvizice ocelářské skupiny ArcelorMittal změní její působení na evropském trhu. Skupina kupuje ocelárnu Ilva a na oplátku musí prodat svůj závod v Ostravě a dalších pět ocelárem v Evropě. 

Evropský ocelářský průmysl prochází obdobím změn. Na jedné straně uvalily USA vyšší cla na dovoz oceli z Evropské unie, na druhé straně dochází i ke konsolidaci oboru na starém kontinentu. A to se týká i ostravských podniků, které vlastní největší ocelářská společnost světa ArcelorMittal.

Pojďme se podívat blíže na tohoto vlastníka a na to, proč se nyní jeho evropské aktivity mění a přesunují.

Již na konci loňského roku ArcelorMittal začal jednat s případnými zájemci o prodeji svých hutí v Ostravě a některých dalších podniků v Evropě. Ty ocelářská skupina nabídla jako kompenzační balíček v souvislosti s akvizicí italské ocelárny Ilva.

ArcelorMittal sice získal souhlas Evropské komise k akvizici ocelárny Ilva, podmínkou ale je, že na evropských trzích s ocelí musí zůstat zachována efektivní hospodářská soutěž. ArcelorMittal tak některé své podniky prodat musí.

Podobně jako když v roce 2016 největší pivovarnická skupina světa Anheuser-Busch InBev přebírala svého menšího konkurenta SABMiller a musela prodat všechny pivovarnické aktivity SABMilleru v Evropě, a to včetně velmi cenného Plzeňského Prazdroje.

Na konci roku 2017 přesáhla bilanční suma skupiny 85 miliard dolarů (přes 1,8 bilionu korun). Aktiva skupiny ArcelorMittal sice v minulosti přesáhla i 130 miliard dolarů, od roku 2008 ale postupně klesala. Trend se obrátil až v loňském roce, kdy bilanční suma vzrostla o více než 10 miliard dolarů.

Podobně na tom byl i vlastní kapitál skupiny, který klesal až do roku 2015, kdy začal opět růst. Za poklesem stálo i ztrátové hospodaření. Od roku 2012 do konce roku 2015 vykázala skupina ArcelorMittal celkovou ztrátu téměř 15 miliard dolarů.

V roce 2012 a 2015 se dokonce dostala i do provozní ztráty. Zisku skupina dosáhla až v roce 2016, což bylo poprvé od roku 2011. Loni se jí velmi dařilo a vytvořila vůbec nejvyšší zisk od roku 2008.


Celý článek si můžete přečíst na webu peak.cz >>>