Asociace: český export zpomalí, ubývají zahraniční zakázky

Nákladové nádraží Žižkov

Nákladové nádraží Žižkov Zdroj: Martin Pinkas/Euro

V posledním letošním čtvrtletí čeká český export další zpomalení. Vyplývá to z Indexu Asociace exportérů, který pro závěr roku klesl na letos druhou nejnižší hodnotu (3,65 bodu). Pod tento pokles se velmi výrazně podepsal úbytek zahraničních zakázek, jejichž vývoj se po dvou letech dostal do záporných hodnot.

Za velmi výrazným propadem objednávek je podle asociace několik příčin. Především je to rozkolísanost zahraničních zakázek během jednotlivých měsíců roku. Zatímco v prvních měsících letošního roku zahraničních zakázek přibylo, v dubnu a především květnu jich ubylo. Z pohledu klíčových oborů zpracovatelského průmyslu v květnu ubylo zakázek z ciziny i v případě aut.

„A to je možná trochu paradoxně příznivá zpráva, protože vzhledem k poměrně solidní poptávce evropských spotřebitelů po automobilech se jeví slabší květnové číslo zahraničních zakázek, ze kterého vycházíme, jako přechodné a v dalších měsících by se měly zahraniční zakázky opět dostat do plusových hodnot,“ uvedl místopředseda asociace exportérů Otto Daněk.

Index Asociace exportérů má za cíl predikovat vývoj českého exportu v předstihu na základě řady statistických dat.

Index Asociace exportérůIndex Asociace exportérů | Asociace exporteru