Aston Martin se propadl do ztráty půl miliardy liber, letos doufá v obrat

Výrobce luxusních aut Aston Martin se loni podobně jako ostatní automobilky potýkal s negativními dopady šíření koronaviru. Na snímku Aston Martin V12 Speedster.

Výrobce luxusních aut Aston Martin se loni podobně jako ostatní automobilky potýkal s negativními dopady šíření koronaviru. Na snímku Aston Martin V12 Speedster. Zdroj: Aston Matrin

Maloobchodní prodej automobilů Aston Martin se v roce 2020 propadl o 32 procent na 4150 vozů. Na snímku Aston Martin DBS Superleggera Concorde.
Automobilka oznámila, že v roce 2020 dodala prodejcům 3394 vozů, což je o 42 procent méně než v předchozím roce. Potvrdila však, že letos počítá s nárůstem odbytu zhruba na 6000 vozů. Na snímku Aston Martin DBS Superleggera.Concorde
Automobilka Aston Martin byla založena před více než 100 lety a její auta proslavil mimo jiné fiktivní tajný agent James Bond, který ve snímku Goldfinger řídil model Aston Martin DB5.
Automobilka Aston Martin byla založena před více než 100 lety a její auta proslavil mimo jiné fiktivní tajný agent James Bond, který ve snímku Goldfinger řídil model Aston Martin DB5.
5
Fotogalerie

Britský výrobce luxusních automobilů Aston Martin loni prohloubil ztrátu na 466 milionů liber, asi 14 miliard korun, ze 120 milionů liber v předchozím roce. Firma se loni podobně jako ostatní automobilky potýkala s negativními dopady šíření koronaviru. Podnik ale také uvedl, že v letošním roce počítá s výrazným nárůstem odbytu a s postupným zlepšením hospodaření.

Maloobchodní prodej automobilů Aston Martin se v loňském roce propadl o 32 procent na 4150 vozů. „Aktivity prodejců i spotřebitelskou poptávku ovlivnil COVID-19,“ uvedla firma. „Ve čtvrtém čtvrtletí se výsledky oproti třetímu kvartálu výrazně zlepšily, zůstaly však pod úrovní stejného období předchozího roku,“ dodala.

Automobilka rovněž oznámila, že loni dodala prodejcům 3394 vozů, což je o 42 procent méně než v předchozím roce. Potvrdila však, že letos počítá s nárůstem odbytu zhruba na 6000 vozů. Akcie podniku si v reakci připisovaly zhruba deset procent.

Automobilka Aston Martin byla založena před více než 100 lety a její auta proslavil mimo jiné fiktivní tajný agent James Bond. Firma se však v posledních letech potýká se ztrátami.

Loni proto spustila reorganizační program s názvem Project Horizon. „Očekáváme, že v roce 2021 uvidíme první kroky ke zlepšení ziskovosti,“ uvedla dnes firma.