Australský těžař českého lithia hlásí burzovní propad

Těžba lithia

Těžba lithia Zdroj: ČTK

Česká vláda se postarala o jeden z burzovních propadáků tohoto týdne. Takřka o čtvrtinu totiž v noci na pátek spadly akcie australského těžaře European Metals Holdings, který hodlal těžit lithium poblíž západočeského Cínovce. Stalo se tak poté, co český ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner vypověděl memorandum mezi firmou a českou vládou, na základě něhož mělo k těžbě strategické suroviny dojít.

„Nutně to ovšem v tuto chvíli neznamená, že australská firma nebude moci lithium těžit. Společnost má povolení k průzkumu od českého Ministerstva životního prostředí, a je tak z případných zájemců o hlubinnou těžbu nejdál,“ zdůrazňuje analytik J&T Banky Pavel Ryska s tím, že do případné těžby však zbývá ještě řada dalších povolení a studií.

Méně stály akcie EMH naposledy v září roku 2016 a firma přes noc ztratila na hodnotě přes sedm milionů australských dolarů, což zhruba odpovídá 114 milionům korun. Pro těžaře je totiž v současnosti Cínovec jediným významným byznysem v pokročilejší fázi vývoje.

Firma samotná podle svého následného vyjádření na těžbu v Česku sází dále, vypovězení memoranda se podle ní nedotýká práv firmy na průzkum oblasti a případnou budoucí těžbu. Pro EMH jde nicméně jen o urychlení déletrvající nedůvěry investorů vůči byznysu firmy. Na výsluní se akcie těžaře octly loni v dubnu, když se obchodovaly za více než 70 pencí britské libry. Nyní jsou k mání jen za 23 pencí, akcionáři tak prodělaly takřka tři čtvrtiny své investice.