Automobilka Bentley loni rekordně zvýšila provozní zisk

Bentley Continental GTC (Stephen Ireland)

Bentley Continental GTC (Stephen Ireland) Zdroj: Cavendish Press

Bentley Continental GTC (Stephen Ireland)
2
Fotogalerie

Britský výrobce luxusních aut Bentley v loňském roce zvýšil provozní zisk na 389 milionů eur (9,7 miliardy korun) z 20 milionů eur v předchozím roce. Hospodaření podpořil vysoký růst prodeje aut díky zájmu o nové hybridní modely. Firma, která je součástí evropské automobilové skupiny Volkswagen, v oznámení současně uvedla, že od roku 2025 chce po dobu pěti let uvádět na trh jeden nový elektromobil ročně.

Loňský zisk byl dvojnásobný ve srovnání s předchozím rekordem z roku 2015. Odbyt aut se loni zvýšil o 31 procent na rekordních 14659, uvedla agentura Reuters. Průměrný výnos na jedno prodané auto vzrostl o osm procent.

Firma dodala, že k příznivým výsledkům za loňský rok jí pomohl úspěch na nových trzích s modely jako Bentley Bentayga. Uvedla také, že hodnota nevyřízených objednávek byla na začátku letošního roku rekordní.

Video placeholde
Elektromobilita: Jaké jsou plány EU a světa? • Videohub

Automobilky po celém světě zvyšují úsilí o přechod na elektrické modely, protože sílí požadavky na výrobu ekologičtějších vozů. Volkswagen, který je největší evropskou automobilkou, zvyšuje také investice do nabíjecí infrastruktury, aby se vyrovnal americké společnosti Tesla. Bentley má za cíl stát se do roku 2030 uhlíkově neutrální.