Automobilka BMW více než zdvojnásobila čtvrtletní zisk

BMW

BMW

Německá automobilka BMW ve druhém čtvrtletí více než zdvojnásobila čistý zisk na 1,81 miliardy eur (téměř 44 miliard korun) díky silnému růstu prodeje v Asii. Oznámila to dnes firma, která je největším výrobcem luxusních vozů na světě. Dodala, že její celosvětový prodej vzrostl o 18,5 procenta na rekordních 450 608 vozů.

Celkové tržby společnosti stouply o 16,5 procenta na 17,9 miliardy eur. V Asii se tržby zvýšily o 43 procent zejména díky Číně, kde vzrostly o více než polovinu. Na důležitém trhu ve Spojených státech stouply tržby o 18 procent, napsala agentura AP.

Provozní zisk divize luxusních vozů vzrostl o 83 procent na téměř 2,41 miliardy eur. Překonal tak očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 2,14 miliardy eur. „Jsme na dobré cestě udržet si i v roce 2011 pozici vedoucího světového výrobce luxusních automobilů,“ uvedl šéf společnosti Norbert Reithofer. Automobilka BMW minulý měsíc zlepšila výhled pro celý letošní rok. Firma letos počítá s nárůstem prodeje o deset procent na 1,6 milionu vozů.