Automobilka Saab opět odložila obnovení výroby

Saab

Saab Zdroj: profimedia.cz

Problémová švédská automobilka Saab dnes opět odložila obnovení výroby. Se spuštěním produkce nyní počítá nejdříve na konci srpna. Podle dřívějšího plánu se přitom měla výroba rozběhnout již 9. srpna.

Automobilka, jejímž majitelem je nizozemská společnost Swedish Automobile, uvedla, že se jí ještě nepodařilo dohodnout na dodávkách všech potřebných součástek. Výroba Saabu byla v dubnu zastavena, protože dodavatelé přerušili dodávky kvůli nezaplaceným účtům, napsala agentura Reuters.

Automobilce se již podařilo získat dodatečné finanční prostředky, a to například díky dohodě o prodeji a následném zpětném pronájmu části svých nemovitostí. Swedish Automobile navíc uzavřela dohody s čínskými společnostmi Zhejiang Youngman Lotus Automobile a Pangda, které by měly vyřešit dlouhodobější financování Saabu.

Pokud se dohody zrealizují, získají čínští investoři ve společnosti Swedish Automobile majoritu. Saab by se tak stal již druhou švédskou automobilkou pod čínskou kontrolou. Loni čínská společnost Geely koupila švédského výrobce osobních vozů Volvo Car od amerického koncernu Ford Motor.

Swedish Automobile, tehdy ještě pod názvem Spyker Cars, se začátkem loňského roku po vleklých jednáních dohodla s americkou automobilkou General Motors, že koupí její ztrátovou divizi Saab za 400 milionů dolarů (téměř sedm miliard korun) v hotovosti a akciích. Dohoda o prodeji zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM.