Automobilka Tatra uvažuje o výstavbě továrny v Arménii

Výroba ve společnosti Tatra Trucks

Výroba ve společnosti Tatra Trucks Zdroj: Pavel Otto

Výroba ve společnosti Tatra Trucks
Výroba ve společnosti Tatra Trucks
Výroba ve společnosti Tatra Trucks
Výroba ve společnosti Tatra Trucks
Výroba ve společnosti Tatra Trucks
13
Fotogalerie

Automobilka Tatra zvažuje, že postaví novou továrnu v Arménii. Napsal to portál euro.cz, podle kterého arménská vláda hovoří o hotové věci a tisících zaměstnanců. Automobilka to ale označuje za myšlenku v počátečním stadiu.

Portál uvedl, že arménský ministr hospodářství Suren Karajan potvrdil webu banks.am, že zástupci vlády podepsali memorandum s firmami Tatra Тrucks a Zenon o vybudování továrny Tatra. Podle arménských médií chce Tatra s americkým partnerem Zenonem postavit továrnu ve městě Hrazdan v provincii Kotajk, kde má vzniknout až 2000 míst.

"Společnost Tatra Trucks zaregistrovala ze zahraničních médií a dotazů novinářů tvrzení, že se účastní spolu s holdingem Czechoslovak Group jednání v Arménii za účelem projektu výstavby místního podniku a podpory rozvoje tamní veřejné dopravy," sdělil dnes ČTK mluvčí automobilky Andrej Čírtek. Ani Tatra, ani Czechoslovak Group podle něj v současnosti žádná přímá jednání v Arménii nevedou. Monitorují ale ve spolupráci s místními partnery obchodní příležitosti na východních trzích, a to včetně Kavkazu.

"Úvaha některých místních partnerů o vzniku montážní linky civilních vozidel Tatra v některé zemi Kavkazu je nám známa. Jedná se o myšlenku v počátečním stadiu, kterou zatím nemá smysl blíže komentovat," uvedl Čírtek.

Společnost Tatra Trucks, která kopřivnickou automobilku vlastní, patří českým podnikatelům Jaroslavu Strnadovi a Renému Materovi. Tatru získali v roce 2013 v dražbě, kam se dostala kvůli dluhům. Loni Tatra vyrobila 1326 vozidel, což bylo meziročně o 56 procent více a poprvé od roku 2008 také více než 1000 vyrobených aut za rok. Letos má v plánu vyrobit 1700 automobilů. V roce 2015 automobilka dosáhla čistého zisku 390 milionů korun, o třetinu vyššího než v roce 2014, a tržeb 3,7 miliardy korun. Tatra Trucks má 1350 zaměstnanců, dalších více než 600 lidí pracuje v dceřiném podniku Tatra Metalurgie.