Automobilku PSA Peugeot Citroën podpoří Evropská komise

Peugeot 208

Peugeot 208 Zdroj: Autorevue.cz

Evropská komise se zaručí za úvěry v hodně až sedmi miliard eur (180 miliard korun), kterou si loni dojednala automobilka PSA Peugeot Citroën. Komise pomoc odsouhlasila poté, co automobilka slíbila, že v případě růstu prodeje aut bude platit vyšší úroky.

Záruky by podle komise měly pomoci obnovit životaschopnost podniku. „Poskytuje to skupině PSA šanci na nový začátek na zdravých základech,“ uvedl evropský komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

Kolaps evropského automobilového trhu dopadl na automobilku PSA velmi tvrdě. Firma teď chce do konce příštího roku zastavit ztráty, které se pohybují kolem 200 milionů eur měsíčně, a do roku 2015 plánuje návrat k zisku.

V PSA hodlají propustit ve Francii zhruba 8000 zaměstnanců. Předpokládají také, že uzavře továrnu v Aulnay-sous-Bois na severním předměstí Paříže. Celosvětový prodej automobilky se loni kvůli slabé poptávce v Evropě propadl o 16,5 procenta na 2,97 milionu vozů. PSA Peugeot Citroën je po německém Volkswagenu druhým největším výrobcem aut v Evropě. Firma působí také v České republice, kde má společný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota.