Automobilky BMW a Hyundai prý uvažují o továrně v Mexiku

Světová premiéra BMW i3 na frakfurtském autosalonu.

Světová premiéra BMW i3 na frakfurtském autosalonu. Zdroj: Veronika Lukasova

Německý producent luxusních vozů BMW stejně jako jihokorejská automobilka Hyundai Motor uvažují o výstavbě továrny v Mexiku. Podle listu Automobilwoche to prohlásil mexický ministr hospodářství Ildefonso Guajardo. Minimálně jedna z těchto automobilek má prý začátkem příštího roku stavbu továrny ve středoamerické zemi oznámit.

Mexiko je pro automobilové závody přitažlivé z několika důvodů, a to díky blízkosti Spojených států i rychle rostoucích trhů v Latinské Americe. Pro výrobu aut zde hovoří také nízké náklady. Produkce automobilů je jedním z nejdůležitějších sektorů mexického průmyslu. Své vozy zde ve třech továrnách vyrábí i největší evropský producent automobilů Volkswagen

Automobilka BMW, největší výrobce luxusních vozů na světě, své plány posílit výrobní kapacity mimo Evropu odhalila už na frankfurtském autosalonu. Generální ředitel společnosti Norbert Reithofer to tehdy řekl německému listu Süddeutsche Zeitung. Konkrétní zemi však tehdy nezmínil.

Hyundai je největší automobilkou v Jižní Koreji a spolu se sesterskou společnosti Kia Motors tvoří pátého největšího výrobce aut na světě. Značka mimo jiné působí také v České republice, kde v listopadu 2008 oficiálně zahájila sériovou výrobu osobních aut ve slezských Nošovicích. V prodejních číslech je Hyundai v Česku aktuálně na druhém místě, primát nadále drží mladoboleslavská automobilka Škoda Auto.