Automobilky na Slovensku dočasně přerušují výrobu. Nechybí ani Volkswagen

Volkswagen Bratislava

Volkswagen Bratislava Zdroj: Volkswagen

Volkswagen Bratislava
Volkswagen Bratislava
Volkswagen Bratislava
Volkswagen Bratislava
Volkswagen Bratislava
8
Fotogalerie

Všechny tři slovenské továrny německého automobilového koncernu Volkswagen kvůli epidemii nového koronaviru přechodně zastavují výrobu. Agentuře DPA to potvrdila mluvčí Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovičová Makayová. Produkci od úterý přeruší i španělská divize VW - Seat.

V pondělí byly závody v Bratislavě, Martinu a ve Stupavě ještě v provozu. Podle firmy to bylo nutné, protože přerušení produkce se musí provést postupně a organizovaně. Společnost se domnívá, že odstávka je jediné rozumné řešení nastalé situace, pokud chce chránit zdraví svých zaměstnanců a pomoci zbrzdit šíření nemoci COVID-19.

Volkswagen na Slovensku zaměstnává zhruba 15 tisíc lidí. V jeho struktuře hraje zvlášť důležitou roli továrna v Bratislavě, kde se vyrábí hned pět koncernových značek. Tento podnik je v případě potřeby také schopen převzít výrobu jiných zahraničních poboček.

Stejné rozhodnutí přechodně pozastavit od úterý veškerou výrobu oznámila španělská divize VW - Seat, která zaměstnává 14 800 lidí. Opatření se má dotknout 10 500 z nich.

Výrobu dočasně přerušují i další automobiloví producenti. V pondělí oznámila uzavření svých evropských závodů včetně továrny v Trnavě na západě Slovenska francouzská skupina PSA. Přerušení provozu ve většině závodů rovněž ohlásil italsko-americký konkurent Fiat Chrysler (FCA). Tyto odstávky mají u obou automobilek trvat do 27. března.