Automobilová krize dolehla na Slovensko. PSA omezuje výrobu v Trnavě

Peugeot

Peugeot Zdroj: ctk

Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën reaguje na slabou poptávku na evropských automobilových trzích. Firma slovenskou produkci dnes na jeden den zastavila a příští měsíc plánuje přerušení výroby na celkem čtyři dny.

Trnavská továrna PSA vyrábí automobily Peugeot 207 a Citroën C3. Automobilka stále věří, že letos na Slovensku zvýší produkci z téměř 215 tisíc vozů v loňském roce. Továrna má kapacitu 300 tisíc vozů ročně, upozornila agentura Reuters.

„Poptávka po nových osobních autech v Evropě nadále klesá. Sestupný trend u prodeje se odráží ve snižování produkce některých automobilek,“ uvedla slovenská divize PSA.

Automobilový průmysl je klíčovým motorem růstu slovenského hospodářství. Jakékoliv výpadky v produkci automobilů mohou mít značný vliv na ekonomickou výkonnost země. Ministerstvo financí předpokládá, že tempo růstu slovenské ekonomiky letos zpomalí na 2,1 procenta z loňských 2,5 procenta kvůli poklesu zahraniční poptávky.

Celosvětový prodej automobilky PSA Peugeot Citroën se v loňském roce kvůli slabé poptávce v Evropě propadl o 16,5 procenta na 2,97 milionu vozů. Společnost PSA již loni ohlásila snížení počtu pracovníků o osm tisíc osob. PSA Peugeot Citroën je po německém Volkswagenu druhým největším výrobcem aut v Evropě. Firma působí také v České republice, kde má společný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota.