Avia Motors začala s výrobou nového vozu. Celá letošní produkce je už zamluvená

Video placeholde
V Česku vyráběný vůz Avia.
Avia,
Avia řady D na veletrhu v německém Hannoveru
modernizované provedení modelu Avia D120
modernizované provedení modelu Avia D120
7
Fotogalerie

Tradiční česká značka obnovila výrobu lehkých nákladních vozidel s logem albatrosa v Přelouči. Představila nový automobil s názvem Initia, který splňuje emisní normu Euro 6.

 

Avii koupila před rokem skupina Czechoslovak Group zbrojaře Jaroslava Strnada. Továrna se přestěhovala z pražských Letňan do Přelouče kvůli tomu, že v hlavním městě je nedostatek pracovních sil. Nový management v čele s Ivanem Fišákem musel za dvanáct měsíců dovyvinout nové vozy a obnovit výrobu.

“Zavřšujeme první etapu dobrodružství zvaného Avia. Oživili jsme tradiční českou značku, kterou jsme koupili od indického vlastníka,” řekl při slavnostním otevření automobilky Strnad. Firma od roku 2013 v Česku nevyráběla a proto ji bylo nutné znovu kompletně vybudovat.

Strnad připomněl, že jeho skupině se před časem podařilo postavit na nohy kopřivnickou Tatru. “Ta ale na rozdíl od Avie nikdy nepřestala vyrábět,” dodal.

V přeloučských halách nyní společnost Avia Motors zaměstnává necelou stovku lidí, postupně jich chce nabrat až pětinásobně více. “Letos vyrobíme 90 aut, už pro ně máme zákazníky,” upřesnil Fišák s tím, že v příštím roce je v plánu kompletace 360 až 400 vozidel. “Kapacita linek je 1200 kusů ročne,” podotkl.

Nový nákladní automobil Initia bude nabízen v tradiční škále 7,5, devět a 12 tun s různými rozvory rámu. Záměrem je i dovyvinutí vozidla 4x4 a další zástavby jiné pohonné jednotky. Motorizace jsou nyní tři, 150, 180 a 210 koní značky Cummins.

Kabiny vyrábí Avia ve vlastní svařovně z výlisků dovezených z Indie. Lakují se v sesterské Tatra Trucks, kterou Strnad vlastní spolu s podnikatelem René Materou. Rámy dodává Karbox z CS Group.

Počítá se i s elektrickým pohonem

Podle člena představenstva CS Group Petra Ruska doplňují nové avie určené na silnice řadu těžkých tatrovek, které jsou konstruované do extrémních terénních i klimatických podmínek. “Avie jsou rozvážková auta pro města a jejich okolí. Proto vyvíjíme s některými českými a zahraničními vysokými školami alternativní elektrický pohon. V brzké době začneme tato vozidla nabízet,” uvedl Rusek.

Firma s dealerskou sítí v Česku a na Slovensku vidí největší obchodní potenciál ve střední a východní Evropě, v bývalých státech Sovětského svazu včetně Ruska a na Blízkém Východě. “Úspěšní bychom mohli být i ve francouzsky mluvících zemích severní Afriky, kde značku Avia dobře znají,” uzavřel Rusek.

Video: Podívejte se na výrobu nové Avie

Video placeholde
Avia Motors začala s výrobou nového vozu. Celá letošní produkce je už zamluvená • Pavel Otto