AŽD Praha v loňském roce zvýšila tržby i zisk

Čtyřproudou dálnici v Ázerbájdžánu řídí telematický systém AŽD Praha

Čtyřproudou dálnici v Ázerbájdžánu řídí telematický systém AŽD Praha Zdroj: profit

Společnosti AŽD Praha se loni po několika hubenějších letech podařilo zvrátit klesající trend a zvýšit tržby i zisk. Dominantní dodavatel zabezpečovacích technologií pro českou železnici vykázal obrat 4,14 miliardy korun, meziročně o jedenáct procent více. Podobným tempem narostl i čistý zisk, který činil 206 milionů korun. Výsledky platí pro fiskální rok, který skončil loni v září.

„Pokles objemu stavebních prací v České republice kompenzujeme vstupem na zahraniční trhy, kde se postupně daří uplatňovat naše technologie,“ uvedl spolumajitel a generální ředitel firmy Zdeněk Chrdle.

AŽD Praha loni pracovala na zabezpečení železnic například v Turecku, Černé Hoře nebo ve varšavském metru. Podle Chrdleho podíl tržeb ze zahraničí včetně Slovenska přesahuje dvacet procent. Závislost na českém trhu, kde pomalu uvadá stavební ruch na koridorech, chce ale firma dále snižovat.

„Příští rok bychom měli podíl výnosů ze zahraničí zvýšit na čtvrtinu, dalším cílem je třetina,“ uvedl Chrdle. Společnost proto investuje stovky milionů korun do vývoje a přizpůsobení.

Fatální nehoda

AŽD Praha se mediálně zviditelnila v roce 2008, kdy její staniční zabezpečovací zařízení ESA 11 „ztratilo“ vlak, který najel na písek na kolejích. Kvůli tomu pak v Moravanech povolilo vjezd na obsazenou kolej dalšímu vlaku a při nehodě zemřel strojvedoucí. Přestože zařízení plně odpovídalo normám, společnost bezpečnostní mezeru odstranila.

Jiří Kolář: Chceme zvýšit rychlost vlaků na 200 km/h