Babiš může koupit pekárny United Bakeries, když čtyři jiné prodá

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: profimedia.cz

Antimonopolní úřad povolil Agrofertu podnikatele Andreje Babiše nákup největších tuzemských pekáren United Bakeries. Uvedl to předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj. Agrofert už vlastní konkurenční Penam. Vzniklý subjekt ale nebude tak velký, jak se původně předpokládalo. Agrofert bude muset odprodat čtyři pekárny, uvedl Babiš. Které pekárny má skupina nabídnout k prodeji, podobně jako Rafaj neprozradil.

Původně měla skupina zahrnovat 25 pekáren. Rozhodnutí úřadu je nepravomocné. Agrofert, který s ním nesouhlasí, se proti němu může odvolat.

„Fúze ve své původní podobě vzbuzovala vážné obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže. Závazky mají vytvořit prostor pro konkurenci na trhu,“ uvedl Rafaj. Případem se antimonopolní úřad zabýval od loňského října. Patřil k nejsložitějším, které v posledních letech řešil.

Podle předsedy Svazu Jaromíra Dřízala je spojování společností do větších celků přirozeným projevem globalizace na otevřeném evropském potravinovém trhu. Zároveň je to snaha velkých výrobců stát se rovnocenným partnerem nadnárodních obchodních řetězců. „Vzhledem k dostatečným výrobním kapacitám pekařských výrobců a velkému převisu nabídky nad poptávkou nebude mít spojení dvou největších výrobců na hospodářskou soutěž ani na spotřebitele negativní dopad,“ míní Dřízal. Nový lídr trhu podle něj posílí významně své postavení v segmentu hyper a supermarketů, šancí pro menší pekaře je pak prosadit se kvalitními regionálními specialitami, po kterých rychle stoupá poptávka spotřebitelů.

O zájmu Agrofertu o United Bakeries se spekulovalo několik posledních let, sám Babiš plány na koupi dlouho nechtěl potvrdit. Generální ředitel Penamu Jaroslav Kurčík loni v červnu v rozhovoru pro deník E15 uvedl, že pokud by Agrofert konkurenční podnik koupil, vylepšilo by to zřejmě pozici spojené pekárenské firmy při jednáních s řetězci, kterým by mohl nový subjekt nabídnout lepší partnerství. Jako příklad tehdy uvedl řetězec Billa, pro kterého Penam funguje jako hlavní smluvní partner v oblasti pečiva. Penam s Billou má už několik let jednu centrální smlouvu a přes Penam obchoduje několik regionálních pekáren.

„Bille to šetří náklady, nemusí mít x nákupčích, kontrolovat 38 ceníků, stovky faktur. Je to daleko jednodušší objednávkový systém, umožňuje to celorepublikově promovat zboží a tak dále. Druhá věc je, že by to přineslo další redukci nákladů. Mohli bychom využít synergií při nákupu surovin, v logistice,“ uvedl tehdy Kurčík k výhodám případného spojení Penamu a United Bakeries.

„Po splnění závazku odprodeje čtyř pekáren budeme mít podíl pod 30 procent,“ uvedl Babiš. V Česku je podle něj registrovaných 1600 podnikatelů v pekárenství, z toho 100 průmyslových pekáren. „Každé bývalé okresní město má větší pekárnu,“ namítl s tím, že Agrofert přesto rozhodnutí ÚOHS respektuje a v současnosti čeká vyjádření obdobného úřadu na Slovensku, kde také v pekárenství podniká.

United Bakeries je hlavní pekárenská skupina ve střední Evropě. Vznikla spojením největších českých skupin Delta Pekárny a Odkolek. Ve firmách ve třech zemích má zhruba 4000 zaměstnanců.

Penam sídlící v Brně je dvojkou na českém trhu. Do Babišovy skupiny patří od roku 2004. Společnost vlastní 12 výrobních jednotek, čtyři mlýny a síť více než čtyřiceti prodejen pečiva, zaměstnává přes 2200 lidí. Firma podobně jako United Bakeries působí také na slovenském a maďarském trhu.

Agrofert je jedničkou tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru. Jeho majitel Babiš bývá označován za jednoho z nejvlivnějších a nejbohatších podnikatelů v Česku, loni jej americký časopis Forbes na svém žebříčku miliardářů zařadil na 937. místo s odhadovaným majetkem jedné miliardy dolarů.

Z potravinářských podniků patří Agrofertu například mlékárny Olma a Hlinsko, masozávody Kostelecké uzeniny, Maso Planá, Masna Kroměříž, Krahulík-Masozávod Krahulčí, pekárny Penam a dvě maďarské pekárenské společnosti. Na žebříčku Czech Top 100 nejvýznamnějších firem v ČR z hlediska tržeb patří Agrofert Holdingu pátá příčka.