Babiš: Reorganizace umožní pozvolný útlum těžby OKD

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

Reorganizace OKD, o které rozhodli věřitelé, umožní podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) pozvolný a kontrolovaný útlum těžební činnosti firmy. Babiš rozhodnutí vítá.

Reorganizací byla podmíněna půjčka až 700 milionů korun, s kterou na konci července souhlasila vláda. Ministr uvedl, že úvěr, který má umožnit sestavení reorganizačního plánu, bude čerpán podle aktuální potřeby OKD.

„Rozhodnutí věřitelů vítáme. Umožní totiž pozvolný a zejména kontrolovaný útlum těžební činnosti OKD. Uzavřít hlubinné doly je ve všech ohledech složitá věc a konkurz by přinesl obrovskou nejistotu (nejen v jednorázovém nárůstu nezaměstnanosti, ale i v případných ekologických škodách),“ napsal v SMS zprávě Babiš.

V OKD nyní pracuje asi 12 tisíc lidí, z toho zhruba 9500 jsou vlastní zaměstnanci firmy a ostatní jsou pracovníci agentur a dodavatelských společností. Zadlužená firma, která má uznané pohledávky za několik miliard korun, bude díky rozhodnutí o reorganizaci fungovat dál. Konkurz by znamenal prakticky okamžitý zánik firmy a bezprostřední hromadné propouštění.