ON-LINE: Věřitelé OKD povolili reorganizaci. Vlastníci NWR nesměli hlasovat

Schůze věřitelů OKD

Schůze věřitelů OKD Zdroj: Jan Stuchlik

Schůze věřitelů OKD
Schůze věřitelů OKD
Schůze věřitelů OKD
3
Fotogalerie
Naprostá většina věřitelů OKD, kteří měli právo hlasovat, povolili těžaři řešení úpadku reorganizací. Proti byl jediný věřitel. Hlavní věřitelé OKD sdružení do skupiny Ad Hoc Group o řešení úpadku OKD nesměli hlasovat. Nechtěli vůbec přiznat hlasovací práva na schůzi věřitelů, na která neměli automaticky právo. Insolvenční správce totiž popřel jejich pohledávky za 10 miliard korun, které uplatňuje banka Citibank.

Po třech měsících od vyhlášení insolvence se těžební společnost OKD a jejích deset tisíc zaměstnanců dozví, jaký bude její další osud. Buď se věřitelé, kterým dluží miliardy korun, na své první schůzi přikloní k názoru insolvenčního správce a vedení firmy, že se ke svým penězům dostanou, jen když budou souhlasit s reorganizací. Nebo OKD pošlou do konkursu.

V prvním případě bude mít OKD čtyři měsíce na sestavení plánu reorganizace. Firma, která už nemá dost hotovosti ani na výplaty, tuto dobu přežije díky státní půjčce 700 milionů korun. Z dřívějších vyjádření manažerů a z insolvenčního návrhu vyplývá, že o práci by v příštích měsících přišlo zhruba pět tisíc zaměstnanců. V provozu by zůstaly jen nejrentabilnější doly. Firma ovšem bude muset vymyslet, kde na tento útlum vezme zhruba tři miliardy korun, které si sama nemá šanci vydělat. Skoro jisté je, že o pomoc bude žádat stát.

V případném konkursu by se buď prodávala celá firma, nebo jen majetek zbylý po zavření dolů. Insolvenční správce Lee Louda tvrdí, že by tím nezískal ani dost peněz na pokrytí nároků propuštěných zaměstnanců. Natož aby zbylo něco i na věřitele.

Právě Louda ovšem připravil pro dnešní schůzi napínavou zápletku. Z 20 miliard korun přihlášených pohledávek uznal jen zhruba tři miliardy. Ostrouhali , kteří ovládají mateřskou NWR a které zastupuje Citibank. Tím významně změnil poměr hlasů na schůzi. Věřitelům s popřenými pohledávkami může hlasování umožnit jen většina držitelů uznaných pohledávek, nebo insolvenční soud. O tom, že je třeba z OKD držitele dluhopisů za deset miliard korun a nástupce Zdeňka Bakaly vyštvat, mluvili už dřív zástupci státu i potenciální zájemci o koupi firmy.

Zápletka v podobě nepřiznání hlasovacích práv se týká i samotného insolvenčního správce. Věřitelé by měli rozhodnout, jestli Lee Louda bude dál dohlížet na úpadek OKD, nebo vsadí na někoho jiného. Zástupce Citibank by nejspíš s první variantou úplně nesouhlasil.

Vše podstatné přinášíme v on-line reportáži přímo ze schůze:

11.15 Věřitelé s právem hlasovat povolili OKD reorganizaci. Proti byla jen firma Indus Praha, které OKD dluží 10,6 milionu korun. Hlasování se zdrželi zástupci skupiny Veolia, která OKD dodává energie. Reorganizaci je Veolia ochotná podpořit při hlasování o reorganizačním plánu, pokud se s OKD dohodne na splácení běžných pohledávek za dodávky energií ve výši desítek milionů korun. Insolvenční soudce vydá usnesení o reorganizaci co nejdříve.

11.05 Věřitelé potvrdili, že insolvenčním správcem bude dál Lee Louda.

11.00První překvapení. Žádný z popřených věřitelů nechce přiznat hlasovací právo na schůzi věřitelů. Citibank, a tedy také vlastníci NWR, nebude mít šanci ovlivnit řešení úpadku OKD.

10.50 V případě konkursu bude třeba na rok kvůli bezpečnosti doly zakonzervovat. Teprve pak bude možné začít s likvidací, tvrdí zástupce OKD. Náklady na konzervaci OKD odhaduje na 1,6 miliardy korun. Konzervace by dala práci 1200 zaměstnancům z nynějších 10 tisíc pracovníků. Jenže úhrada těchto nákladů by spotřebovala veškeré prostředky firmy. Na úhradu závazků vůči zaměstnancům ve výši 3,8 miliardy korun by už peníze nezbyly, stejně jako na úhradu dalších závazků. „Věřím, že OKD má budoucnost. Proto chci věřitele požádat, aby hlasovali pro reorganizaci,“ prohlásil generální ředitel OKD Dale Ekmark. V reorganizaci náklady na konzervaci nevzniknou.

10.30 Prozatímní věřitelský výbor navrhuje jako jediné řešení úpadku reorganizaci. Včera schválil smlouvu o úvěru 700 milionů korun se státní společností Prisko a smlouvu o zástavě podniku, kterou je půjčka zaručena. Peníze bude moci OKD čerpat, pokud věřitelé reorganizaci povolí.

9.45 Reorganizační plán počítá s postupným útlumem dolů. Důl Paskov se má zavřít v roce 2016, důl Darkov v ročně 2017, důl Lazy v roce 2018, důl ČSA v roce 2021, důl ČSM v roce 2023. Vytvoří se tím prostor pro řešení problémů zaměstnanců díky postupnému útlumu. Provozní hospodaření by mělo být v zisku od roku 2018. Cílem je také vyhledání strategického partnera pro převzetí provozovaných dolů a zajištění partnerství pro útlum dolů. „Reorganizace umožní otestovat, zda se na trhu najde zájemce o koupi OKD,“ říká správce Lee Louda.

Schůze věřitelů OKDSchůze věřitelů OKD | Jan Stuchlik

9.30 Při reorganizaci sází OKD na růst ceny uhlí. Odvolává se na odhad Consensus Economics, podle něhož bude koksovatelné uhlí stát v roce 2023 o 30 procent více než letos a energetické uhlí o 7 procent více. I v takovém případě by ale OKD vydělala jen 56 procent prostředků nutných na úhradu závazků vůči zaměstnancům, likvidaci dolů a zaplacení daní a pohledávek běžných pohledávek. Teprve kdyby růst cen uhlí byl o třetinu rychlejší, získali by část peněz zpět i věřitelé s předinsolvenčními pohledávkami. OKD odhaduje, že splatí 2,50 % těchto pohledávek.

9.00 Jednání schůze věřitelů začíná. Největší jednací místnost ostravského krajského soudu je plná. Jako první dostane slovo insolvenční správce Lee Louda, který přednese zprávu o své činnosti. Pak se vyjádří zástupci OKD. Dopoledne zabere rozhodování o tom, jestli věřitelé, jejichž pohledávky Louda popřel, budou moci na schůzi hlasovat. Je jich více než sto a největším je Citibank. Následně věřitelé rozhodnou, jestli OKD povolí reorganizaci, nebo ji pošlou do konkursu.