Babišova Precheza díky pojistce zvýšila zisk na 624 milionů

Sídlo Agrofertu

Sídlo Agrofertu Zdroj: E15

Přerovská chemička Precheza, která patří do holdingu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO), loni i díky výplatě pojistného za havárii a následnou odstávku technologie na výrobu kyseliny sírové zvýšila čistý zisk meziročně o 67 procent na 624 milionů korun. Tržby Prechezy loni ale mírně klesly o dvě procenta na 2,95 miliardy korun.

Loňský zisk Prechezy podle údajů z výroční zprávy výrazně ovlivnilo pojistné plnění za havárii nové linky na výrobu kyseliny sírové, která se porouchala na podzim 2015. Nová technologie byla mimo provoz takřka rok. Precheza od pojišťovny inkasovala celkem 688 milionů korun jako náhradu za náklady na obnovu výroby kyseliny sírové, přerušení provozu a za vzniklé škody.

Podle generálního ředitele a místopředsedy představenstva Prechezy Iva Hanáčka měla roční odstávka výroby kyseliny sírové nepříznivý dopad na hospodaření podniku. „Společnost byla nucena k zajištění výroby titanové běloby externě nakupovat nejen kyselinu sírovou, ale i energie, které jsou při její výrobě uvolňovány a dále využívány,“ upozornil.

Precheza se loni potýkala také s výrazným poklesem cen titanové běloby, která se na celkových tržbách podniku podílely 87 procenty. Zatímco v letech 2011 a 2012 se ceny titanové běloby na světových trzích díky růstu poptávky zvyšovaly, tak poté kvůli nižší spotřebě začaly výrazně klesat. „Koncem roku 2015 se ceny titanové běloby dokonce dostaly na historicky nejnižší úroveň,“ upozornil Hanáček, podle kterého se pokles cen podařilo Precheze jen částečně kompenzovat snížením cen vstupů.

Zvýšení produkce titanové běloby

Precheza v posledních letech postupně zvyšuje klíčovou produkci titanové běloby, která nachází uplatnění při výrobě barev, plastů, papíru, umělých vláken i v potravinářském průmyslu. Náklady projektu do konce roku 2014 činily spolu s modernizací výrobny kyseliny sírové téměř miliardu korun. Výrobní kapacita Prechezy se u kyseliny sírové zvýšila o 20 procent na 220 tisíc tun a u titanové běloby z 50 tisíc tun v roce 2012 na 56 tisíc tun.

Precheza je největším výrobcem anorganických pigmentů v ČR a její produkce míří z větší části na export. Vývoz se na loňských tržbách přerovské chemičky podílel 91 procenty. Precheza je součástí skupiny Agrofert od roku 1996 a v Přerově zaměstnává zhruba šest stovek lidí.