Hnutí ANO si už od Babiše ani Agrofertu nepůjčí

Andrej Babiš při natáčení televizní reklamy

Andrej Babiš při natáčení televizní reklamy

Jen banky budou moci od příštího roku půjčovat peníze politickým stranám a hnutím na kampaně či chod sekretariátů. Počítá s tím pozměňovací návrh k zákonu o financování partají, který v závěrečném kole schválila Poslanecká sněmovna. Hnutí ANO už tak nebude moci získat finanční injekci od svého šéfa ministra financí a miliardáře Andreje Babiše ani od jeho Agrofertu. Normu teď posoudí Senát, na změnách volebních pravidel se musejí obě komory shodnout.

Návrh, který říká, že půjčky politickým stranám bude moci poskytovat jen subjekt licencovaný ČNB, předložil Martin Plíšek z opoziční TOP 09. Podpořilo ho 89 poslanců ze 157 přítomných. Proti jich bylo 49, z toho 31 z hnutí ANO.

Plíšek však připomněl, že zákon bude možné částečně obejít. Nevztahuje se totiž na soukromé reklamy, tedy například na dřívější Babišův spot Vodňanské kuře, v němž krátce před volbami v roce 2013 vystupoval s hokejistou Jaromírem Jágrem. Vodňanské kuře patří pod Agrofert. „Kampaň politiků v soukromých reklamách omezená nebude. Je to proto jen formální,“ řekl Plíšek.

Sněmovnou schválená předloha a další novely počítají se zastropováním výdajů na kampaně, nejvýše za ně bude možné utratit 90 milionů korun. U dalších typů voleb s výjimkou komunálních bude limit nižší, u krajských sedm milionů na kraj. Kandidáti na senátora by nesměli dát za kampaň více než 2,5 milionu. Padesátimilionový strop pro evropské volby by nadále měli dodržovat i uchazeči o úřad prezidenta.

Kromě toho si budou muset strany povinně zřídit transparentní volební účty. Kontrolovat je bude nový Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

Úřad bude za porušení pravidel ukládat až půlmilionové pokuty. Za překročení limitu pro financování kampaně by sankce měla představovat jedenapůlnásobek částky, o kterou byl strop překročen.