Babišovy Kostelecké uzeniny směřují po letech k zisku

Příběh letitých ztrát Kosteleckých uzenin ze skupiny Agrofert ministra financí Andreje Babiše nejspíše letos skončí. Podle šéfa firmy Jana Hanuše dosáhne společnost v letošním roce čistého zisku přes padesát milionů korun.

Odhadovaný zisk představuje dvojnásobek oproti odhadům z poloviny roku. Ještě v roce 2011 přitom ztráta firmy dosáhla hrozivých 327 milionů, předloni více než sto milionů.

„V letech 2012 a 2013 byly Kostelecké uzeniny jedna velká restrukturalizace,“ uvedl k výsledkům Hanuš. Ta měla podobu například výrazného snížení počtu výrobků z 900 na 550 či omezení počtu pracovníků. Roli hrála i lepší koordinace činnosti s uzenářskými firmami jako Zedníček či Procházka, které přibyly do Babišova impéria v posledních letech, a vylepšení prodejů masa za lepší ceny než dříve.

Síť s hotdogy se rozšíří
Síť rychlého občerstvení Parky’s se Kosteleckým uzeninám začíná vyplácet. V příštím roce by proto měl počet prodejních míst vzrůst o několik desítek na 150.

„Na výsledku se zhruba ze čtyřiceti procent projevil přínos snižování nákladů a ze šedesáti procent pak lepší obchodní činnost,“ podotkl Hanuš, který stanul v čele v roce 2012. Do skupiny Agrofert přešly Kostelecké uzeniny ještě o šest let dříve, poté se v čele firmy ve snaze zvrátit nepříznivé hospodaření firmy střídal až do Hanušova nástupu jeden generální ředitel za druhým.