BAE se obává ztráty velkých amerických zakázek

Eurofighter

Eurofighter Zdroj: BAE Systems

Fúze zbrojařského koncernu BAE Systems a leteckého, vesmírného a zbrojařského kolosu EADS je ohrožena. Britská firma uvedla, k ní nepřistoupí, pokud by narušila těsné vztahy s Pentagonem a ohrozila s nimi spojené lukrativní zakázky, napsal deník Financial Times.

Dohodu protahují i další problémy. Britští zbrojaři mají se Spojenými státy zvláštní úmluvu, jež jim umožňuje účast na význačných projektech, například na vývoji letounů F-35. Její podmínkou mimo jiné je, že ve vedení americké divize firmy jsou Američané. V posledních dnech se ale objevily úvahy, že by Britové mohli o prestižní kontrakty v zámoří přijít kvůli americkým obavám z francouzsko-německého pozadí EADS a z možného úniku informací.

Právníci obeznámení se situací tvrdí, že Spojené státy zřejmě nebudou chtít současné podmínky smlouvy akceptovat. Naznačují, že Britové budou muset přinést oběti.

„BAE neuskuteční tuto dohodu, pokud se jeho speciální bezpečnostní úmluva změní tak, že bude podobná té, co má EADS,“ citoval ekonomický list osobu blízkou britským zbrojařům. Majoritní vlastník Airbusu má totiž s Washingtonem také speciální úmluvu, ale méně výhodnou. Podle informací z jiných médií chtějí ale obě společnosti vyjít Američanům vstříc, aby nebylo postavení BAE ohroženo.

O spojení firem v posledních dnech intenzivně jednali nejvyšší představitelé Velké Británie, Německa a Francie, kteří s ním musejí souhlasit. Zatím bez konečných výsledků. Podle některých zdrojů je největší třecí plochou neochota Francie vzdát se svého podílu ve sloučené firmě, je prý pouze svolná k jeho snížení.

Všechny strany argumentují národním zájmem a ochranou pracovních míst. Obranný výbor britského parlamentu prý přezkoumá, jaké dopady by sloučení firem mělo na různé oblasti. Premiér David Cameron také ještě musí záležitost probrat s americkým prezidentem Barackem Obamou. Původně se obě společnosti měly dohodnout do 10. října, nyní se však objevily informace o snaze posunout tento termín.