Bangladéšské textilky mají opět problém, obchod narušují blokády

Dhaka, Bangladéš

Dhaka, Bangladéš Zdroj: spolecnost pro fair trade

Když se před několika týdny bangladéšské vládě podařilo zprostředkovat dohodu mezi majiteli a zaměstnanci textilních továren o minimální mzdě a začalo se rýsovat zlepšení pracovních podmínek, zdálo se, že textilky mohou jet dál lépe než kdy jindy.

Továrníci se však neradovali dlouho. Jejich obchody nyní ohrožuje nový nepřítel – násilné srážky opozičních demonstrantů s policií a dopravní stávky, které narušily celý výrobnědopravní model. Suroviny se nemohou dostat z přístavů do továren a továrny zase přetékají hotovými produkty. Celostátní dopravní blokáda neomezuje jen textilní průmysl, ten je však hlavním exportním artiklem asijské země.

Bangladéš čekají 5. ledna volby. Opoziční demonstranti požadují, aby se konaly pod taktovkou nezávislé dočasné vlády. Současný kabinet ale nechce předat moc a trvá na tom, že bude vládnout až do voleb.

„Kolaps továrny ani dělnické nepokoje nezasáhly sektor tak jako politické stávky,“ říká Shafiqur Rahman, který provozuje přádelnu v Narayanganji, třicet kilometrů od Dháky. Ve svém závodě vyrábí látky pro textilní továrny. Došly mu suroviny, které leží v přístavu. „Nemám jinou možnost než továrnu brzy zavřít,“ říká Rahman.

Továrna přetéká výrobky

Podobný příběh vypráví pan Akhateruzzaman, majitel textilní továrny v Dháce. Jeho podnik přetéká výrobky, které nemůže doručit kupcům v Evropě. „Telefonují nám a ptají se, jestli jsme schopni dodržet termín dodání, a trvají na okamžité expedici,“ říká Akhteruzaman. „Je to těžké období, nechci přijít o jejich důvěru. Musel jsem některé zboží doručit letecky, což několikanásobně zvedlo náklady,“ stěžuje si.

Oděvní sektor tak utrpí každý den ztrátu ve výši 25 milionů dolarů, vyčíslila náklady Bangladéšská asociace výrobců a exportérů oděvů. „Politické nepokoje nás velmi znervózňují,“ řekl její prezident Atiqul Islam, který se společně s dalšími výrobci vydal do ulic s bílou vlajkou, aby se pokusil protesty ukončit.

Export vydělává stále víc

Bangladéšský oděvní průmysl v uplynulých měsících stabilně rostl navzdory mnoha překážkám. Výnosy z exportu v období od července do října meziročně stouply o 15 procent na 9,62 miliardy dolarů. Textilní sektor je však nechvalně proslulý nízkou bezpečností zaměstnanců a špatnými mzdami.

Aliance za bezpečnost bangladéšských dělníků – sdružení 26 převážně amerických výrobců – slíbila 50 milionů dolarů na kontroly a zlepšení bezpečnosti práce pro příštích pět let a dalších 100 milionů ve formě půjček majitelům textilek na investice do bezpečnosti na pracovišti. Majitelé továren se také v listopadu po dlouhém vyjednávání zavázali zvýšit minimální mzdu o 77 procent.

Autor je členem sítě GlobeReporter.org