Benzina zvýšila tržby i podíl na trhu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: acz

Síť čerpacích stanic Benzina z petrochemického holdingu Unipetrol loni meziročně zvýšila tržby včetně spotřební daně o 30 procent na 23,4 miliardy korun. Informace přinesl ředitel Benziny Marek Zouvala. Firma už dříve uvedla, že její provozní zisk v roce 2017 činil 1,4 miliardy korun, meziročně téměř o polovinu více. Benzina je se svými 404 čerpacími stanicemi lídrem tuzemského trhu.

Zouvala dnes uvedl, že firma od roku 2012 investovala do modernizace podstatné části svých čerpacích stanic 2,5 miliardy korun. Benzina rozšířila své služby, zavedla nový koncept občerstvení Stop Café a představila nová paliva Efecta, dodal.

"Nezastírám i fakt, že je velice příznivá ekonomika. To znamená, že roste kupní síla lidí. Lidé mají čím dál tím více peněz a jsou ochotni platit více," řekl. Na trhu podle něj proto roste mimo jiné zájem o prémiová paliva, která jsou dražší.

Podotkl, že tržní podíl Benziny na celkovém prodeji pohonných hmot v Česku od roku 2014 stoupl z 15 na současných 21,6 procenta. Firma uvedla, že k dosažení tohoto výsledku ji pomohlo mimo jiné nedávné převzetí 60 čerpacích stanic od společnosti OMV.

Značka Benzina aktuálně slaví 60 let od svého založení. Podle průzkumu společnosti GfK je Benzina nejznámější značkou čerpacích stanic v Česku, když znalost této značky činí 96 procent. Na konci roku 2015 sloučil Unipetrol Benzinu s další svou dceřinou společností Unipetrol RPA, Benzina se stala odštěpným závodem Unipetrolu RPA.

Zouvala dnes uvedl, že úspěšnost Benziny potvrzují i ukazatele její provozní výkonnosti. Firma oznámila, že od roku 2012 dokázala navýšit objem prodaných paliv o 86 procent, prodej nepalivových produktů stoupl za stejnou dobu o 61 procent a prodej občerstvení o 294 procent.

Dvojkou tuzemského trhu je maďarská skupina MOL, která aktuálně provozuje 306 čerpacích stanic. MOL dříve uvedl, že mezi roky 2017 a 2019 chce do modernizace a dokončení přejmenování svých stanic v ČR investovat 2,5 miliardy korun. Do skupiny patří zelené stanice MOL, modré stanice Pap Oil a také jedna stanice značky Slovnaft.

Firma letos oznámila, že přemění většinu stanic Pap Oil na MOL. Přejmenování by mělo být dokončeno do konce roku 2020. Generální ředitel MOL Česká republika Richard Austen dříve odhadl, že přeměna pump bude firmu stát zhruba půl miliardy korun.

Unipetrol je v Česku jediným zpracovatelem ropy. Od roku 2005 je společnost součástí polské skupiny PKN Orlen. Ta letos oznámila, že uspěla se svou nabídkou na odkup menšinových podílů v tuzemské firmě. Podíl PKN v Unipetrolu stoupl na více než 94 procent z dřívějších zhruba 63 procent.

Na konci května PKN Orlen oznámil, že hodlá od menšinových akcionářů koupit zbývajících 5,97 procenta akcií Unipetrolu. Firma uvedla, že za každou akcii nabídne 380 Kč, tedy stejnou částku jako při předchozím odkupu. Cílem je podle firmy stáhnout akcie Unipetrolu z pražské burzy.