Unipetrol doplatil na zdražování ropy, přišel o miliardu korun

Unipetrol

Unipetrol Zdroj: Profimedia.cz

Unipetrol
2
Fotogalerie

Příliš rychlý růst cen ropy připravil rafinérskou společnost Unipetrol v prvním letošním čtvrtletí o miliardu korun zisku ve srovnání s předchozím rokem. Od začátku loňského čtvrtého kvartálu ropa zdražila skoro o čtvrtinu na dosavadní letošní průměr 67 dolarů za barel. 

Jenže koncové ceny motorových paliv se na evropském trhu nestačily tak rychlému skoku plně přizpůsobit. Výsledkem byl pokles marže z přepracování barelu ropy na 2,6 dolaru. O rok dříve na zpracování barelu ropy vydělával Unipetrol 4 dolary. „Provozní zisk meziročně klesl o 2,1 miliardy korun. Z toho miliarda korun jde na vrub inkasa pojistného v loňském prvním čtvrtletí za havárii z roku 2016. Druhá miliarda korun souvisí se zhoršením rafinérských a petrochemických marží,“ říká finanční ředitel Unipetrolu Miroslaw Kastelik.

Rafinérské marže klesají v celé Evropě. „Nabídka pohonných hmot na evropském trhu roste. Rafinérie jedou na plný výkon už několik měsíců,“ říká Boris Tomčiak, spolumajitel poradenské společnosti Finlord. Tato nabídka se ale potkala s tradiční zimní nižší poptávkou po pohonných hmotách a zdražováním ropy. V dubnu se marže rafinérií začaly opět zvedat. Další růst se dá čekat s nastupující motoristickou sezónou. „Záležet ale bude, jak se budou vyvíjet ceny ropy,“ dodává Kastelik. Aktuálně se cena ropy Brent vyšplhala k 75 dolarům za barel.

Unipetrol v prvním čtvrtletí také doplatil na nižší objem zpracované ropy. Kvůli odstávce kralupské rafinérie a jednotky pro výrobu vodíku pro rafinerie firma zpracoval 1,855 milionu tun ropy, což bylo necelých 70 tisíc tun méně než před rokem. Navíc Unipetrol prodal o 14 procent méně rafinérských produktů.

Dominantní vlastnický podíl 94,03 procenta v Unipetrolu letos v únoru získal mateřský polský koncern PKN Orlen, když vykoupil část akcií menšinových akcionářů. Zástupci polské firmy ve středu potvrdili, že cílem PKN Orlen je plně ovládnout Unipetrol a stáhnout jeho akcie z pražské burzy. Nyní firma analyzuje možnosti vytěsnění zbytku menšinových akcionářů.

Majitel Unipetrolu také dnes ohlásil čtvrtletní výsledky. Čistý zisk PKN Orlen klesl meziročně o 46 procent na 1,04 miliardy zlotých (6,3 miliardy korun), na hospodářské výsledky měly negativní dopad nižší marže a silnější kurz zlotého.