Bernard rozšiřuje varnu, nově uvaří až dvojnásobek piva

Pivovar Bernard

Pivovar Bernard Zdroj: CTK

Pivovar Bernard
Pivovar Bernard
Pivovar Bernard na etiketu svého piva použil i malbu od Karla Gotta
4
Fotogalerie

Rodinný pivovar Bernard rozšiřuje varnu, aby v ní bylo možné uvařit až dvojnásobné množství piva. Výstav humpoleckého pivovaru rok od roku stoupá. Nynější varna se už v letních měsících dostávala na hranici své kapacity a musela být v provozu i non-stop, řekl spolumajitel pivovaru Josef Vávra. V závodě zároveň dělníci v těchto dnech dokončují rekonstrukci provozu na stáčení piva do láhví. V součtu jde o investice převyšující 70 milionů korun. O plánech na rozšíření pivovaru psal loni v květnu Deník E15.

Pivovar sídlí nad náměstím a kvůli okolní zástavbě nemá možnost závod rozšiřovat. Proto musí dobře využívat své vnitřní prostory. "Na jeden hektar jsme toho vměstnali tolik, co jiní nedokázali dát ani na pět hektarů," řekl Vávra.

Pokud bude výroba piva stoupat i nadále, bude už pivovar za několik let muset začít stavět nové provozy na "zelené louce". Pozemky na to má. Výstavba by se ale vzhledem k vysokým nákladům uskutečňovala postupně a i po jejím dokončení podnik nadále počítá také s využíváním svého nynějšího areálu v centru Humpolce.

Stavební práce v pivovaru trvají od loňského listopadu. V závodě teď pracují desítky zaměstnanců několika firem. Nejdřív přistavovali budovu na stáčení piva do láhví a v těchto dnech v ní dokončují montáž nových technologií.

Mezi nimi je i myčka na bedny, kterou pivovar dosud neměl. "Zlepší se pracovní podmínky a kvalita stáčení, umožní nám to i lepší kontrolu stáčeného piva," řekl k této investici mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek. Stáčení piva bylo nyní přerušeno, linka se znovu rozjede v příštím týdnu.

Stavbaři teď v pivovaru pracují na další přístavbě budovy, do níž budou následně jeřábem osazeny dvě nové velké nerezové nádoby pro varnu. Tato investice by měla být dokončena do jara, kdy prodej piva začíná stoupat, uvedl mluvčí. Od minulého roku má pivovar k dispozici rozšířený ležácký sklep.

Bernard vaří nepasterizované, nefiltrované a kvasnicové pivo, kromě toho čtyři druhy nealkoholického piva. V sortimentu má i svrchně kvašené pivo. Roční výstav pivovaru loni stoupl o 4,4 procenta na rekordních 315 400 hektolitrů piva. Obrat podniku loni činil 636 milionů korun. Tržby za pivo se na něm podílely 599 miliony, meziročně se zvýšily o 2,5 procenta.