Betonový kolos v Krušných horách. Podívejte se na ruiny nacistické továrny

Důlní závod Rolava: úpravna rudy

Důlní závod Rolava: úpravna rudy Zdroj: David Vagaday/E15

Důlní závod Rolava: vjezd do areálu
Bývalý důl Přebuz: pozůstatky úpravny a trafostanice
Důlní závod Rolava: potravinový bunkr
Bývalý důl Přebuz
Důlní závod Rolava: potravinový bunkr
28
Fotogalerie
Jestli hledáte zajímavý cíl pro prázdninové výlety, zajeďte si do okolí městečka Přebuz v Krušných horách. Kromě nádherné horské přírody je tam možné narazit na pozůstatky bývalých cínových dolů a zpracovatelských závodů z druhé světové války. Pohled na mohutné betonové stavby uprostřed hlubokých lesů je skutečně impozantní, navíc opuštěné areály jsou volně přístupné.

Nejrozsáhlejší jsou pozůstatky důlního závodu Rolava - Sauersack, které leží čtyři kilometry od Přebuzi směrem na Jelení. V oblasti, v níž se počátky těžby datují do 16. století, vybudovali Němci na počátku 40. let minulého století kvůli válečné potřebě cínu obrovský důlní komplex tvořený šachtami a továrnou na zpracování rudy. Jeho součástí byl navíc i zajatecký tábor.

Provoz závodu Němci zahájili v roce 1943, pracovaly v něm stovky lidí včetně francouzských a ruských válečných zajatců. Surovinu dodávaly dvě šachty, jedna byla přímo v areálu a druhá o jeden kilometr vedle. Po válce komplex převzal národní podnik Rudné doly Příbram, ale kvůli nerentabilitě těžbu neobnovil. Šachty nakonec zatopil nebo zasypal a strojní zařízení demontoval.

Podívejte se na současné i dobové fotografie důlního závodu Rolava:

V minulosti přísně střežený areál hluboko v krušnohorských lesích v nadmořské výšce přes 900 metrů je dnes volně přístupný, od nezpevněné plochy sloužící jako parkoviště ho dělí pouze závora Lesů ČR. Za ní vede cesta lemovaná zbytky potravinového bunkru, ubytoven, dílen a dalších objektů.

Nejpůsobivější budova však stojí zhruba o půl kilometru dál. Z ničeho nic se tam mezi stromy otevírá pohled na obrovský železobetonový skelet závodu, který se tyčí do výšky pětipatrového domu. V impozantním objektu nechybějí násypky plné cínové rudy nebo velká betonová nádrž kruhového tvaru pro plavení rudy.

Technická památka je velkým tahákem pro turisty, při pohybu uvnitř je ale nutné dát si pozor na čouhající dráty z železobetonu a četné díry. V blízkém okolí je pak možné narazit na další zajímavé objekty, které sloužily pro potřeby závodu. Například ústí odvodňovací štoly sv. Jiří nebo v rašeliništi založený rybník, který zajišťoval vodu zejména pro úpravnu rudy.

Opuštěný důl Přebuz

Pro někoho mohou být zpustlé ruiny závodu místem až s mystickou atmosférou. V tomto směru si s Rolavou v ničem nezadá bývalý cínový důl Přebuz, ležící jen pár set metrů od stejnojmenného městečka.

Také tady hornická činnost probíhala stovky let a rozsah prací během války výrazně předčil předchozí dolování. Na rozdíl od Rolavy ale Rudné doly Příbram tento důl provozovaly i po válce. Uzavřely ho nicméně již v roce 1948, později zde probíhaly už jen průzkumné práce.

Porovnání nynějšího stavu dolu se situací před téměř 70 lety:

Ruiny dolu Přebuz jsou mnohem opuštěnější než komplex Rolava, protože nelákají tolik turistů. Z příjezdové lesní cesty je nejprve vidět velká plocha se zarostlými pozůstatky úpravny a trafostanice. To ale není až tak zajímavé. Na to hlavní lze narazit až po odbočení na užší pěšinu doprava za areál.

Zarostlá cesta vede podél dlouhé betonové zdi a ústí u konstrukce bývalé těžní věže hlavní šachty. Vysoký železobetonový skelet stojí na okraji travnatého palouku obklopeného lesem. Kombinace bujné přírody a zpustlé betonové stavby vytváří skutečně až magickou atmosféru. Obě technické památky stojí za návštěvu.

Bývalý důlní závod Rolava: