BMW a Jaguar budou spolupracovat na vývoji elektromobilů

Plug-in hybrid BMW 225xe

Plug-in hybrid BMW 225xe Zdroj: BMW Group

Závod BMW ve Spartanburgu, do kterého KV Final dodává komponenty
Plug-in hybrid BMW 225xe
Výroba dílů pro plug-in hybridy BMW v německém Dingolfingu
Jaguar Land Rover
5
Fotogalerie

Německá automobilka BMW a její britský konkurent Jaguar Land Rover budou spolupracovat na vývoji technologií pro elektromobily. Společně chtějí pracovat například na elektrických motorech a převodovkách.

BMW a Jaguar Land Rover uvedly, že dosáhnou úspor díky spolupráci při výzkumu, plánovaní výroby i nákupu součástek pro elektromobily. Spolupráce podle BMW umožní oběma automobilkám urychlit vývoj i uvádění nových automobilů a technologií na trh.

„Ve společnosti Jaguar Land Rover jsme nalezli partnera, jehož nároky na budoucí generaci elektrického pohonu ve velké míře odpovídají těm našim,“ uvedl člen představenstva BMW Klaus Fröhlich. „Považujeme spolupráci za klíč k úspěchu, a to i v oblasti elektrifikace,“ dodal.

Jaguar Land Rover je největší automobilkou v Británii. Od roku 2008 je součástí indické společnosti Tata Motors. Loni firma Jaguar Land Rover otevřela závod na výrobu automobilů na Slovensku.

Výrobci automobilů jsou v poslední době nuceni přesouvat svou pozornost k vozům s elektrickým pohonem, aby dokázali splnit zpřísňující se pravidla pro emise. V automobilovém sektoru se v důsledku toho množí dohody o spolupráci, které mají snížit náklady na vývoj elektromobilů. O spojení nyní jednají například Renault a Fiat-Chrysler. Zatímco italsko-americká automobilka je v oblasti elektromobility oproti konkurenci pozadu, francouzská společnost jii elektromobily několik let sériově vyrábí.