BMW a Porsche překonaly Teslu, jejich nabíječce stačí na sto kilometrů tři minuty

Superrychlá nabíječka, kterou vytvořily BMW a Porsche

Superrychlá nabíječka, kterou vytvořily BMW a Porsche Zdroj: BMW Group

Supercharger Tesla
2
Fotogalerie

Německé automobily BMW a Porsche představily nabíjecí stanici pro elektromobily, která svou rychlostí překonává všechny dosud existující systémy. Výrobci tak předběhli americkou Teslu, která vyvíjí novou výkonnější verzi své nabíječky Supercharger.

Nabíječka od BMW a Porsche dokáže baterie testovacích elektromobilů nabít na 80 procent kapacity za 15 minut. Současné nabíječky Tesly podle údajů americké automobilky na stejný úkol potřebují kolem půl hodiny. Dostatek elektřiny na ujetí sta kilometrů dokáže nabíječka do baterií dostat za tři minuty.

Prototyp výkonné nabíječky vytvořilo konsorcium, jehož členy jsou kromě BMW a Porsche také automobilka Daimler či průmyslový gigant Siemens. Cílem konsorcia je postavit po Německu a později celé Evropě sít podobně rychlých nabíjecích stanic.

Veřejně dostupná nabíječka stojí u bavorského městečka Jettingen-Scheppach u dálnice A8 spojující Mnichov se Stuttgartem. V současnosti dostupné sériové elektromobily ale nedokážou její výkon využít, nabíjení jim tak potrvá déle. Elektromobil, který zvládal nabíjení v plném tempu, muselo Porsche vybavit dodatečným chlazením baterií, které se při takto rychlém nabíjení silně zahřívají.

K budování sítě nabíječek automobilky nutí stále se zpřísňující legislativa omezující emise osobních vozů. Aby ale automobilky přesvědčily zákazníky k nákupu elektromobilu, musí je přesvědčit, že vozy dokážou fungovat v každodenním životě bez omezení. Proto se automobilky pouštějí do vývoje a budování sítě dobíjecích stanic. Zatímco řada automobilek kvůli tomu zakládá společné podniky, Tesla síť buduje sama. V Česku má nyní tři dobíjecí stanice – ve Vestci u Prahy, u Humpolce a v Olomouci.