UBS: Tesla jasně vede v závodě o dostupné baterie pro elektromobily. Blíží se bodu zlomu

Tesla

Tesla Zdroj: profimedia.cz

Tesla má podle švýcarské banky UBS ve své Gigafactory výrazně nižší výrobní náklady na bateriové články než LG Chem, výrobce, který dodává na trh druhé nejlevnější baterie pro elektrovozy. Vyplývá to z laboratorních testů, které provedli analytici banky a tým inženýrů.

Analytici zkoumali baterie od čtyř společností – japonské firmy Panasonic, která je vyrábí přímo v Muskově Gigafactory, dále firem LG Chem, Samsung SDI a Contemporary Amperex Technology (CAT). Výsledky ukázaly, že bateriové články od Tesly stojí 111 dolarů na kilowatthodinu, což je o 37 méně než u LG Chem.

Šéf Tesly Elon Musk letos svým akcionářůmřekl, že pokud nevzrostou ceny surovin potřebných k výrobě baterií, náklady na výrobu bateriových článků ještě do konce roku klesnou na 100 dolarů za kilowatthodinu, náklady celé baterie na tu samou hranici pak mají klesnout do konce roku 2020.

Hranice 100 dolarů za kilowatthodinu je přitom považovaná za bod zlomu, kdy mají být elektromobily komerčně konkurenceschopné vůči automobilům spalujícím fosilní palivo. Baterie dnes představují 40 procent ceny elektromobilu. Kdo tedy vyhraje v závodě o cenově dostupné baterie, stane se také budoucím lídrem automobilového trhu,píšíFinancial Times.

UBS očekává, že čtyři zmínění výrobci budou mít do roku 2025 dohromady zhruba 70procentní podíl na trhu. Dále předpokládá, že v příštích dvou až třech letech klesnou náklady na výrobu baterií o dalších deset procent.