BMW chystá razantní úspory, ročně chce ušetřit čtyři miliardy eur

BMW i8

BMW i8 Zdroj: BMW

Šéf automobilky BMW Norbert Reithofer nařídil německému koncernu přísnou dietu. Aby byla firma dlouhodobě schopná dosahovat zisku, škrtne náklady za několik miliard eur.

Projekt, který pod dohledem poradenské společnosti McKinsey poběží do roku 2020, by měl BMW každý rok ušetřit přinejmenším tři až čtyři miliardy eur, píše německý Manager Magazin.

BMW se musí vypořádat s nadměrným růstem investičních nákladů například do vývoje pohonných jednotek. První Reithoferův pokus o škrty přitom nevyšel, proto si nyní vzal na pomoc externího poradce, tvrdí zdroje zevnitř firmy. Program má zajistit, že provozní zisk BMW se bude dlouhodobě pohybovat mezi osmi a deseti procenty obratu.

Německá automobilka se zároveň snaží zvýšit do roku 2016 výrobu na 2,5 milionu vozů za rok. Loni koncern prodal skoro dva miliony aut, zisk dosáhl 5,3 miliardy eur, což odpovídá 9,4 procenta obratu.

Přinejmenším prodeje malého modelu řady 1 a značky Mini ale přinesly Reithoferovi zklamání. Firma si proto chce pojistit dlouhodobou udržitelnost zisku. Věří, že pokud začne se zaváděním úspor už nyní, jsou podobné zisky jistotou přinejmenším do roku 2016.