BMW hlásí další rekord, zisk dosáhl skoro šesti miliard eur

Vozy BMW jdou rekordně na odbyt

Vozy BMW jdou rekordně na odbyt Zdroj: ctk

Německá automobilka BMW v loňském roce zvýšila čistý zisk o devět procent na rekordních 5,8 miliardy eur (téměř 160 miliard korun). Firma ve výsledkové zprávě zároveň uvedla, že se jí loni podařilo udržet na pozici největšího výrobce luxusních automobilů na světě.

Tržby stouply o téměř šest procent na 80,4 miliardy eur. Automobilka také potvrdila, že její loňský prodej poprvé překonal hranici dvou milionů vozů a že letos počítá s dalším růstem.

Provozní zisk automobilky loni stoupl o 14 procent na 9,1 miliardy eur. Překonal tak očekávání analytiků, kteří jej v anketě agentury Reuters v průměru odhadovali na méně než devět miliard eur.

Firma se rozhodla zvýšit dividendu na rekordních 2,9 eura na akcii z předchozích 2,6 eura. Tento krok však zklamal investory, kteří počítali s výraznějším zvýšením.

BMW se stala jedničkou světového trhu s luxusními automobily v roce 2005

Automobilka již začátkem tohoto týdne uvedla, že letos hodlá přijmout více než osm tisíc nových zaměstnanců, z toho přes pět tisíc v Německu. Podle agentury DPA jde o největší nárůst pracovní síly v historii firmy, která v současnosti po celém světě zaměstnává přes 110 tisíc lidí.

BMW se stala jedničkou světového trhu s luxusními automobily v roce 2005, kdy na tomto postu vystřídala německého konkurenta Mercedes-Benz. Toho pak v roce 2011 předstihla značka Audi z koncernu Volkswagen. Mercedes i Audi chtějí ještě během tohoto desetiletí BMW o vedoucí pozici na trhu připravit.