BMW odkládá stavbu továrny v Rusku, kvůli tamní krizi

Továrna BMW v Lipsku, výroba modelu i8

Továrna BMW v Lipsku, výroba modelu i8 Zdroj: BMW

Klesající prodeje automobilů v Rusku nutí automobilky přehodnocovat své plány na zdejším trhu. Nejnověji německá značka BMW zde odložila na neurčito plánovanou výstavbu nového závodu.

Podle původních plánů měl nový závod doplnit stávající montovnu Avtotor v Kaliningradu. Kvůli prodejní krizi v Rusku však BMW, jinak také největší světový výrobce luxusních aut, přehodnocuje plány. „Rusko je pro nás výzvou. Jsme zvědaví, jak se zde budou věci vyvíjet,“ uvedl generální ředitel BMW Norbert Reithofer, proč automobilka zatím své „stavební“ plány odložila.

Za první čtvrtletí letošního roku se prodeje aut v Rusku propadly o více než jednu třetinu, a to i navzdory zavedení šrotovného. Lidé přestávají kupovat nová auta kvůli rostoucí inflaci vyvolané protiruskými sankcemi.

BMW ve čtvrtletí rostlo

Bez ohledu na aktuální ruskou krizi hlásí BMW za první čtvrtletí provozní zisk o 20,6 procenta vyšší. Německá značka vydělala celkem 2,52 miliardy eur (69 miliard korun).

Firma uvedla, že k růstu přispěla vysoká poptávka po větších, sportovně-užitkových vozech v Evropě a ve Spojených státech, která vyrovnala pomalejší růst v Číně.