BMW po rekordním roce mírní euforii

BMW

BMW Zdroj: ctk

Zisk, tržby i prodeje – v uplynulém roce překročil německý výrobce automobilů BMW ve všech ohledech rekordy z dosud nejúspěšnějšího roku 2011. Vyhlídky do budoucnosti ovšem vypadají poněkud chmurněji. S ohledem na doutnající krizi firma raději mírní svůj optimismus.

Krize v Evropě svírá útroby i automobilce, která má za sebou rekordní rok a tlumí naděje na rostoucí zisky i v příštím období. Firma chce sice také letos dosáhnout špičkových výsledků, ani při jejich dosažení však mnichovská společnost nemůže počítat s více penězi.

„S ohledem na vysoké náklady na nové technologie a modely a vzhledem k investicím do výroby očekáváme zisk před zdaněním v rozsahu odpovídajícím roku 2012,“ řekl v Mnichově šéf firmy Norbert Reithofer.

Nejistá sezona

„Zdárný vývoj našich obchodů ohrožují četná rizika, jako například dluhová krize a recese v Evropě nebo pomalejší růst v Číně,“ řekl Reithofer.

Letos firma hodlá odstartovat výrobu 11 nových modelů, mimo jiné elektrického žihadla i3. „Chceme v tomto roce znovu zvýšit odbyt a opět dosáhnout rekordu v počtu prodaných aut,“ prohlásil Reithofer.

Uplynulý rok byl pro BMW úspěšný

Při pohledu zpět na uplynulý rok firma vidí jen samé úspěchy. Koncernu se podařilo prodat tolik vozů, jako dosud nikdy v jeho historii – po celém světě to bylo na 1,845 milionů aut značek BMW, Mini a Rolls-Royce. Bylo to o bezmála 11 procent víc než v dosud nejúspěšnějším roce 2011. Tržby vzrostly vzhledem k neutuchající poptávce zejména v zámoří o 11,7 miliardy eur na téměř 77 miliard eur.