BMW pokračuje v tažení, dodávky vozů vzrostly o téměř osm procent

BMW M3 Hurricane

BMW M3 Hurricane

Německý výrobce luxusních aut BMW pokračoval minulý měsíc v tažení za prodejními rekordy. Firma dnes uvedla, že dodávky svých vozů zvýšila meziročně o 7,8 procenta na nové lednové maximum 132 892 kusů.

Odbyt vozů značky BMW vzrostl o 9,2 procenta na 117 164 kusů. Společnost dále prodává vozy dceřiných britských značek Mini a Rolls-Royce.

„Ekonomická situace sice zůstává na mnoha trzích obtížná, pozorujeme ale známky zlepšování a naše firma letos míří k dalšímu růstu,“ citovala agentura Reuters obchodního ředitele BMW Iana Robertsona.

BMW: Letos očekáváme rekordní rok
Finanční ředitel BMW Friedrich Eichinger uvedl, že pro automobilku očekává rekordní rok 2014 a že turbulence na rozvíjejících se trzích by neměly mít vliv na důležitý čínský trh. Zároveň se neobává dopadu silnějšího eura na hospodaření firmy vzhledem k tomu, že pohyby měnových kurzů jsou hedgované.

BMW loni prodala rekordních 1,96 milionu vozů, což byl meziroční nárůst o 6,4 procenta. Udržela si tak pozici největšího světového výrobce luxusních aut. Firmě se daří zejména v Číně, která loni sesadila USA z pozice jejího největšího trhu.

Na českém trhu loni BMW utrpěla pokles prodeje o čtyři procenta, zůstala ale nejprodávanější luxusní značkou v Česku. Vzhledem k pětiprocentnímu poklesu celého trhu se podíl značky na českém trhu zvýšil na 2,3 procenta.