BMW svolává do servisů přes milion vozů

BMW

BMW

Německá automobilka BMW svolává po celém světě 1,3 milionu vozů do servisů kvůli možným problémům souvisejícím s kabelem od baterie. Oznámila to firma, která je největším výrobcem luxusních aut na světě.

Opatření se podle agentury DPA týká všech vozů BMW řad 5 a 6 vyrobených v letech 2003 až 2010. „Kryt bateriového kabelu v zavazadlovém prostoru může být ve velmi vzácných případech špatně namontován,“ uvedla automobilka. To může vést k výpadku elektronického systému či nenastartování vozidla a v mimořádných případech dokonce k požáru.

Automobilka upozornila, že v souvislosti s tímto problémem nemá zprávy o žádných nehodách či zraněních. Majitelé automobilů, kterých se opatření týká, budou informováni dopisem. Bezplatná oprava v partnerských servisech BMW zabere zhruba půl hodiny.

Čistý zisk automobilky BMW loni stoupl o více než polovinu na rekordních 4,9 miliardy eur (přes 120 miliard Kč). Firma loni zvýšila celosvětový prodej o 14 procent na téměř 1,7 milionu vozů. S růstem počítá také v letošním roce. Společnost vyrábí kromě vozů BMW rovněž automobily se značkami Mini a Rolls-Royce.

Automobilka tento měsíc oznámila, že hodlá dosáhnout celoročního prodeje přes dva miliony vozů v roce 2016, tedy o čtyři roky dříve, než původně plánovala. Dodala, že si chce nadále udržet náskok před domácími konkurenty Audi a Daimler.